?

La Universitat Politècnica de València, mitjançant el Departament de Conservació i Restauració de Béns Culturals, lidera un projecte nacional per a la creació d'un arxiu històric de grans restauradors espanyols, des del s.XVIII a l'actualitat, amb la finalitat de conèixer i documentar, d'una banda, la història de la restauració a Espanya, i per una altra, els materials i tècniques que van utilitzar.

La creació d'este arxiu històric sorgix a partir d'un projecte europeu de la mateixa temàtica, en què han participat sis països, i per al qual hem sol·licitat renovació, segons explica la professora Pilar Roig, directora del Departament de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Facultat de Belles Arts de la UPV.

Arran d'aquesta iniciativa, Pilar Roig ha plantejat un projecte nacional de manera paral·lela a l'europeu, i que ella mateixa coordina. Així, explica que gràcies a la subvenció del Ministeri de Cultura, s'ha traslladat a investigadors a diferents ciutats espanyoles i s'estan dedicant a recopilar un arxiu físic i un altre informatitzat de documentació procedent de grans restauradors, molta de la qual es troba en mans de particulars.

El projecte, que va arrencar el 2007 amb una durada de tres anys, s'ha iniciat ciutats de Madrid, Barcelona, Sevilla i València però la intenció és recórrer tot el territori nacional. Per esta raó, Roig va assenyalar que s'ha sol·licitat una renovació del projecte, qui destaca que l'arxiu "ens va a permetre recopilar, organitzar i classificar una informació molt valuosa per a nosaltres perquè moltes vegades estem restaurant el restaurat".

Els fons documentals que s'estan recopilant abracen des del segle XVIII, època en la qual la figura del restaurador comença a cobrar nom com a tal i a ser escrit mitjançant artistes com Palomino o Pacheco, entre d'altres destacats noms, fins a l'actualitat.

De la mateixa manera, ha destacat que es tracta d'un material molt variat, des de fotografies, manuscrits i dibuixos o esbossos, que permet conèixer "més i millor" les tècniques utilitzades per "les expertes mans de grans mestres de la restauració al nostre país". "Tota esta documentació, una vegada digitalitzada, es dipositarà a l'arxiu Històric per a la seua custòdia i conservació, i estarà a disposició tant per als investigadors com pel públic interessat a conèixer la història de la restauració al nostre país".

Pel que fa a la seu física de l'Arxiu, la professora Pilar Roig considera que el centre històric de València seria l'emplaçament idoni. Així, ha assenyalat que està l'Aula-Taller de Restauració d'Escultura Roig d'Alós a la Plaza del Portal Nuevo al Barrio del Carmen, l'antic taller artesanal de la seua família.