?

L'Ateneu Mercantil de València ha trobat entre les 52.000 fitxes que integren la seua biblioteca un autèntic tresor bibliogràfic, compost per centenars d'exemplars únics a la Comunitat Valenciana i a Espanya -entre manuscrits, incunables i llibres impresos- datats a partir del segle XIII. Más de dos anys d'investigació han fet falta per a conèixer aquests fons "de valor incalculable" en els quals hi ha grans sorpreses i altres exemplars dels quals, encara que se sabia de la seua existència, no es tenia notícia de la seua localització.

El president de l'Ateneu, José Manuel Botella, va presentar ahur als mitjans de comunicació una selecció d'uns 200 volums d'aquest material, acompanyat pel bibliòfil Rafael Solaz, qui ha realitzat l'informe final sobre la col·lecció, i el bibliotecari de l'entitat, Juan Pedro Ángeles i Aroca.

En total, la col·lecció privada de l'Ateneu conta amb 240 manuscrits, dos incunables, 232 exemplars únics a Espanya i altres 235 a la Comunitat. El gruix del conjunt està integrat per manuscrits datats amb anterioritat al segle XV i per llibres impresos dels segles XVI i XVII que proporcionen una rellevant informació sobre València, altres poblacions d'aquesta autonomia i també del país, va subratllar Botella.

Entre els títols més significatius, destaquen les Anotacions del convent de l'El Puig sobre drets i censos i possessions històriques, l'obra més antiga, ja que parteix de 1239, només un any després de l'entrada a València de Jaume I. Altra joia d'aquesta biblioteca -probablement la major d'Espanya en mans d'una entitat privada, va subratllar Rafael Solaz- és un protocol de l'Ordre de Montesa, "un dels pocs llibres que es conserven a Europa sobre aquesta institució", que ha estat tractat per una especialista en paper cubana amb la finalitat de restaurar les pàgines que encara són llegibles i poder traduir el text.

Entre els manuscrits criden l'atenció també el Llibre de professions dels frares del convent de San Jerónimo de Cotalva i Gandia, de 1374; Llibre registre de censals del convent de La nostra Senyora de la Mercè (1400); Breu del Papa Alejandro VI pel qual ordena visitar les rectories, monestirs i altres centres religiosos per a la seua reforma, segles XV-XVI; Llibre d'ingressos i despeses del Monestir de Santa Clara (1497-1503); i el Documents sobre venda de béns dels moriscs expulsats, segle XVII.

SOS a les Administracions públiques

L'Ateneu Mercantil demanarà ajuda a les Administracions públiques per a exposar una part de la seua col·lecció privada. El president de l'entitat, José Manuel Botella va explicar que l'objectiu és exposar aquest "tresor de València" en una exposició, fer un catàleg i que experts i investigadors impartisquen conferències sobre cadascun dels dos-cents exemplars. La institució valenciana té previst escriure cartes a la Casa Real, al Govern d'Espanya, a la Generalitat i als ajuntaments de municipis dels quals posseeixen llibres per a explicar-los la necessitat "de posar en valor" aquesta col·lecció.