?

Escola Valenciana i Softcatalà han presentat Softvalencià, una iniciativa per a posar a disposició dels usuaris programari lliure en valencià i que té l'assessorament de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i els serveis lingüístics de les universitats públiques.

La iniciativa (http://www.softvalencia.org) permetrà que programes com Firefox, el Thunderbird, el VirtualBox, el Kompozer, entre d'altres, tinguen una versió en valencià. Aquesta proposta pretén promoure l'ús de la llengua, així com ja passa en altres idiomes que donen a escollir diferents opcions dialectals, com ara l'anglès o espanyol. La iniciativa se centra en diferents aspectes com posar a disposició de tothom les eines i manuals necessaris per a tindre un sistema completament en valencià. També persegueix proveir d'eines de traducció i correcció amb les darreres normes actualitzades de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. El traductor inclourà traduccions al castellà, anglés, francés i portugués.

Softvalencià vol donar a conéixer la guia d'estil de les adaptacions valencianes, que complementa l'agenda d'estil per a la traducció de productes informàtics de Softcatalà, així com promoure la navegació en valencià per tal que siga reconegut a Internet.

L'any 2005 els membres valencians de Softcatalà començaren a fer localitzacions a la variant valenciana. Per dur a terme aquestes localitzacions s'hagué de desenvolupar una guia d'estil per a les adaptacions valencianes a partir de les traduccions en variant general. A més, van entrar en contacte amb l'entitat Escola Valenciana per enllestir el projecte.

El president d'Escola Valenciana, Diego Gómez, va afirmar ahir que "cal avançar en la normalització lingüística en tots el àmbits, i potenciar les variants del català és enriquir la llengua".

Una aplicació que estalvia la duplicació d'esforços

La finalitat de Softvalencià és poder disposar de programari en variant valenciana sense haver de duplicar esforços. Això s'ha aconseguit gràcies a una eina que permet fer les adaptacions de manera ràpida i senzilla. Això ha permés que entorns d'escriptori sencers com el Gnome o el KDE estiguen íntegrament en variant valenciana, i també altres aplicacions com ara el Firefox, el Thunderbird, el VirtualBox, el Kompozer, etc. Escola Valenciana assenyala que "Softvalencià no és cap associació diferent de Softcatalà, sinó una iniciativa pròpia amb els propòsits esmentats". L'entitat també remarca que "la localització en diferents variants d'una mateixa llengua és algo ja habitual a l'àmbit informàtic: és possible trobar programari en les variants d'anglès americà o britànic o d'espanyol d'Espanya o d'Argentina".