L

a Plataforma per l'Ensenyament Públic ha convocat consultes a totes les escoles valencianes. La pregunta que s'hi planteja és ben senzilla: si per aconseguir la millora de la qualitat del sistema -limitada a una sèrie de punts ben específics- el votant creu necessari un canvi de la política educativa del Govern Valencià i dels responsables de la conselleria. No costaria gens trobar una definició més exacta per al que han fet i fan (i sobretot per al que no han fet ni fan ni faran) Font de Mora i companyia des del seu negociat autònom, perquè dir-ne política i a més qualificar-la d'educativa ens sembla que és entrar directament en el terreny de la pura hipèrbole. Deixem-ho córrer.

El cas és que el plebiscit no ha sentat gens bé als directament afectats per la qüestió, que s'han afanyat a enviar als centres un manual d'instruccions per a l'ús del mobiliari escolar que no contempla la funció bàsica de la transformació de taula en mesa per al molt pedagògic exercici democràtic. No cal dir que, ateses les penúries que avui afecten l'escola pública, hauríem preferit que ens haguessen enviat primer els mobles i després les indicacions per usar-los. Però així fa les coses la conselleria, de manera que la pregunta de la Plataforma (que ens veiem obligats a contestar-nos cada dia, quasi sempre enmig del silenci i la impotència) sembla ara com ara del tot oportuna: pertinent. O impertinent, d'acord, però és que sovint la impertinència és l'única forma possible de ser pertinents, d'apuntar els problemes i les solucions, d'enderrocar els murs que alça la sordesa autoritària.

Per justificar aquesta al·lèrgia selectiva a les urnes (alguns només les volen com a trofeu de caça que s'exhibeix cada quatre anys i permet gaudir de majories absolutes), les nostres autoritats ens recorden que la consulta no és vinculant. Això de la vinculació o no vinculació també és un gran invent, com un calcetí que es pot girar a conveniència.

L'escrutini provisional ja avança un no rotund a la seua política educativa, o el que siga. Però ells, que no se senten vinculats a l'escola pública ni als qui la vivim dia a dia, poden mirar de vincular-se només a les enquestes d'intenció de vot que els auguren un nou regnat absolut. I a nosaltres pau i a ells glòria.