?

Poques feines agrícoles eren tan dures com el batre. Quan s'apropava juny i ja s'havia segat el blat, calia separar el gra de la palla. Un home, dalt d'un trill que arrossegava l'haca, donava voltes a l'era xafant el blat mentre altres homes, amb forques, ventaven la palla i amuntegaven el gra. Per animar el trot de l'animal i que no perdera el ritme, els homes cantaven unes peces molt especials. Eren cançons interpretades per una sola persona, a gola oberta, amb entonació aguda i a ?l'aire, és a dir, sense mesura rítmica convencional i amb tons que no existeixen al pentagrama. Allò prompte es conegué com a cants de batre. I encara que hui les màquines han apartat a les bèsties de l'era, aquest cant ha pres un vol considerable gràcies al cantaor de Xàtiva Pep Gimeno, Botifarra, i la seua popularització de la música tradicional. Sols faltava un gran espectacle digne. I ja ha arribat.

Demà dissabte, l'Eliana acull un festival de cants de batre procedents de la tradició oral amb quatre cantaors: Botifarra, Jacint Hernández (Alcàsser), Toni Navarro, Violí (Bocairent), i Toni Guzman (Enguera). Els quatre són primers espases del batre oral. Botifarra, a banda de les seues actuacions en directe, ha enregistrat un Batre xabiero al disc Si em pose a cantar cançons (2006), i un altre Cant de batre al compacte Te'n cantaré més de mil (2009), on s'escolta la divertida lletra de "La xica que no s'ho torca/ella corre un gran perill,/i és que se li faça costra/i se li tape el clevill".

Al costat de Botifarra estarà Jacint Hernández, cantaor especialitzat en el cant d'estil i albaes, i membre del grup Va de cant. Jacint explica que la idea de muntar aquest espectacle quasi monogràfic -també es cantaran romanços, bàndols, contes i poesies- naix a Sueca. "Allí -conta- vam fer un recital i l'alcalde, esborronat després d'escoltar-ne un, ens va animar a què férem un concert només amb cants de batre."

A la Torre del Virrei

La idea va prendre cos i, en un any, els quatre cantaors ja han recorregut Torrent, l'Alcúdia de Crespins, Picassent i Almussafes. Ara, gràcies a l'impuls organitzador del Centre d'Estudis Locals (CEL) de l'Eliana, l'espectacle arriba al Camp de Túria. El recital tindrà lloc a la Torre del Virrei i començarà a les 22.30 hores amb una presentació de Josep Vicent Frechina, director de Caramella. L'entrada costa set euros i després hi haurà una degustació de dolços àrabs. Sens dubte, serà un espectacle peculiar: un cant de batre a fosques, sense animals ni era, i amb entrada. Així és el cant de batre al segle XXI: un patrimoni de la cultura valenciana que, com insisteix Jacint, "s'ha de preservar perquè no es perda".