L

'atac infundat per part de l'exèrcit israelià a una flota de barcos que acudien a Gaza amb una missió humanitària no és més que una manera de manifestar allò que no s'ha de fer des de cap punt de vista. La consternació internacional és generalitzada, amb matisos d'una classe o altra, però amb un desacord per part de tothom a la política de l'estat d'Israel. Esta acció és una més que només porta a diluir els intents de posar orde i pau en la zona. Ni la força moral i política de Barak Obama han pogut millorar realment les relacions entre Israel i Palestina, ni entre Palestina i els diversos països àrabs de la zona. Turquia era fins ara el país amb millors relacions amb el món jueu, però després del que ha ocorregut, fins i tot això se'n pot anar en orris.

Cal tindre en compte que la flota anava en so de pau, sense armes de les que maten, amb les úniques armes que significa facilitar ajuda humanitària a una població cercada i que viu en la misèria més absoluta. Ni això es permet des de l'estat d'Israel. ¿Què és el que es pretén? ¿Fer desaparéixer del mapa la població palestina? Això no entra dins dels programes dels valors internacionals, dins d'un esquema de valors èticament acceptable. Ni molt menys.

El tema és encara més greu si es considera que la flota humanitària, preferisc dir-li d'eixa manera que no activistes com algú els ha anomenat, es trobava en aigües internacionals, és a dir, en aigües on no té jurisdicció cap país, això és, tampoc Israel. Quan això es fa podem parlar de pirateria i, fins i tot, de terrorisme. Sé que són qualificacions molt severes, però no en trobe unes altres per a qualificar el fet que unes persones armades, un exèrcit, vaja, ocupe per la força unes naus que naveguen per aigües internacionals i, sense explicació alguna, actuen violentament, fins al punt d'ocasionar un mínim de 10 morts, diversos ferits i les detencions corresponents. Israel porta molt de temps fen coses que la comunitat internacional no veu bé, però en este cas se n'ha passat. I molt.