?

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua s'ha proposat atallar l'abús de les expressions "castellanitzades" en el valencià. L'AVL va presentar ahir a Castelló, bressol dels Normes del 32, la segona col·lecció de lèxics bàsics. Arreplega 12 vocabularis dividits per àrees temàtiques amb termes tradicionals que havien caigut en desús.

"Amb aquests lèxics pretenem recuperar les formes valencianes que s'han perdut en les generacions més joves, a més de divulgar el vocabulari valencià", va subratllar ahir la presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ascensió Figueres. Els vocabularis van dirigits a professionals, escolars i públic en general, i estan en doble format.

L'AVL ha editat 25.000 tríptics, amb unes 100 paraules cadascun, per als gremis d'oficis, i 6.000 fitxes per als centres educatius, a més de cartells dirigits a pastisseries i carnisseries. Hi ha lèxics sobre cultura religiosa, cos humà, carrers, salut i sanitat, malalties, imatge personal, roba i complements, viatges, fruites i verdures, ferreteria, automòbil i peix i marisc. Al setembre publicarà altre específic sobre pilota valenciana aprofitant la celebració en València del campionat d'Europa de pilota a mà.

L'edició d'aquests lèxics temàtics es va iniciar en 2007, amb un primer vocabulari sobre vela . València va acollir en aquest any la Copa Amèrica i l'AVL va elaborar un nombre especial dedicat als esports nàutics.

L'any passat va publicar els primers dotze lèxics, en aquest cas estaven relacionats amb l'astronomia, hostaleria, música, instruments musicals, activitats recreatives, pastisseria, carnisseria i Església Catòlica, entre altres activitats. En el cas del futbol, els acadèmics van editar el vocabulari en 2008, amb motiu de l'Eurocopa. Per a 2011, l'Acadèmia Valenciana treballa en la terminologia de l'activitat agrària, va afegir el president de la secció d'assessorament lingüístic, Josep Lluis Doménech.

Per altra banda, Figueres i Doménech van presentar el catàleg de publicacions de l'Acadèmia, que contempla les obres editades per l'AVL des de 2001 a abril de 2010.