?

La Fundació de la Comunitat La Llum de les Imatges investiga l'autoria d'un llenç "bocaporte" aparegut aquesta setmana en l'església de la Mare de Déu d'Alcoi. Serà durant el procés de restauració del quadre, que ja s'ha iniciat, quan es puga determinar dades sobre la seua qualitat i possible atribució.

Fou a principis d'aquesta setmana, durant una visita d'inspecció a les cobertes del temple, quan es va descobrir l'existència d'aquest llenç, de prop de tres metres d'altura per dues d'ample, que estava ocult per una paret en la part superior de la fornícula. Dimarts passat, va ser traslladat des de la capella de l'església d'Alcoi al Centre de Conservació de Béns Mobles d'aquesta institució, situat a Bétera. La imatge és possiblement una representació de la Mare de Déu dels Desemparats.

El llenç es troba molt danyat, encara que en ell s'observen traços de gran qualitat, i la possible intervenció de més d'un autor. Podria haver estat realitzat en el segle XIX. Aquest tipus de llenços s'utilitzava en dates destacades, en algunes celebracions litúrgiques en les quals s'ocultava o es deixa a la vista l'escultura situada en la fornícula, que en aquest cas era la Imatge de la Verge dels Desemparats, que actualment es conserva en l'Església Parroquial de la Nativitat de Nostra Senyora.

Aquesta pintura queda contextualitzada al costat de les pintures al fresc que decoren l'església de la Mare de Déu, realitzades per Vicente Castelló Amat (1787-1860), que també van a ser intervingudes "in situ" pels restauradors de La Llum de les Imatges. La Fundació ha començat la restauració de les primeres obres d'art, i edificis arquitectònics que integraran l'exposició "Camins d'Art", mostra que es desenvoluparà a Alcoi durant el pròxim any.

La consellera de Cultura, Trini Miró, ha destacat que "la campanya patrimonial no només retorna la concepció primigènia d'aquests béns, sinó que també aconsegueix escriure capítols desconeguts en les seues dilatades històries constructives i artístiques, permetent traure a la llum pintures murals de simbòlica iconografia, vetlades pel pas del temps; o recobrar l'autoria de llenços enfosquits que, amb valor de permanència, recuperen claredat i rúbrica".

La consellera va recordar que l'exposició de la Llum de les Imatges "Camins d'Art" d'Alcoi disposarà de, almenys, 256 obres d'art, entre pintures, escultures, teixits, orfebrería i documents que s'exhibiran en les diferents seus expositives d'Alcoi. Les obres seran cedides per un total de 36 poblacions pertanyents a les comarques de L'Alcoià i El Comtat, segons la primera selecció de peces artístiques realitzades pels comissaris de la mostra: Miquel Santamaría Coll, Josep Maria Segura Martí i José Antonio Varela.