­

Arròs, sofregit de tomàquet, brou de peix, mongetes fresques…Cullera es va impregnar ahir d'olors i sabors mediterranis típics de València, però també reinventats per a la nova cuina. L'IES Llopis Marí va acollir eI Concurs de Cuiners Novells que se celebra dins de l'III Certamen de Varietat d'Arrossos de Cullera. El guanyador va ser Luis Gargallo de l´IES Costa de Azahar de Castelló.

Les joves promeses es van acurar a cuinar plats tradicionals i de la nova cuina que havien de tenir com ingredient fonamental l'arròs.D'un costat es van cuinar «els plats de les nostres mares», com deien ahir alguns cuiners, com l'arròs de coliflor i bacallà, l'arròs caldós de rogers i carabassa o el cap de polp farcida d'arròs. Mentre que en la modalitat d'innovació es van preparar receptes com el cremós de rèmol amb el seu pil-pil, l'arròs melós de txurra o l'arròs de nap amb escuma de mongeta i cruixent de bleda.

En l'I Certamen de Cuiners Novells de Cullera han participat 20 candidats procedents de 12 diferents centres de formació gastronòmica i hostelera, dels quals van superar la fase prèvia 12 alumnes que van participar en la competició d'ahir procedents de 8 centres distints.

El jurat ha estat compost per alguns dels més importants crítics gastronòmics, cuiners i representants de les entitats promotores del certamen gastronòmic. Paco Rocher, reconegut cuiner de Cullera i membre del jurat, va destacar que «el nivell ha estat bastant alt, han intentat rescatar receptes realment tradicionals». Encara que Rocher també va puntualitzar que en la modalitat de cuina tradicional «ha faltat un poc de saber usar els consells de les àvies o les mares. Molts plats tradicionals seguien tècniques d'innovació al preparar cada ingredient per separat. Açò li resta personalitat».