?

Ja fa vora una vintena d'anys que Massalfassar (l'Horta Nord) rep l'estiu amb una multitudinària cercavila de foc que reuneix diables, bèsties i música de dolçaina i tabal. Enguany, però, el foc i la música vindran acompanyats d'una completa agenda cultural que inclourà, entre d'altres, la inauguració de Cal Gallo, Espai d'Art, amb "Mudança", una instal·lació de Xavier Alcàcer, i la presentació del llibre de Toni Mollà Més enllà de San Francisco.

El tret inicial es donarà el 25 de juny amb la diada de la Colla de Dimoniets i Dimonietes que realitzarà, cap a les 22.30 h i a la plaça de l'Església, el seu correfoc, amb la serp Sangonereta, com a principal protagonista. L'endemà, dissabte 26 de juny, i a partir de les 24 hores, tindrà lloc el Gran Correfoc de Sant Joan de la Colla de Dimonis de Massalfassar, amb tot el seu bestiari: la gàbia de Llucifer, la diablesa, lo Rat Penat, la Bicicleta de Foc, el Bou Embolat, les dues Serps (Na Miquela i Sangonereta), el Drac Ovidi i la gegantesca tartaruga.

La "tartaruga" de Massalfassar, apel·latiu que al·ludeix al nom tradicional amb què es coneixia la tortuga que treia el gremi dels obrers de vila en totes les processons i seguicis festius del barroc valencià, està tota feta d'alumini i fa deu metres de llargària per dos d'amplària. Al seu interior, una vintena de dimonis la fan avançar, manipulen el seu coll retràctil i encenen centenars de bengales i coets al llarg de tot el recorregut. En acabar el correfoc hi haurà ball folklòric amb el grup Folkifesta. Aquesta banda, fundada el 2002, fa un espectacle divertit amb melodies tradicionals valencianes i arranjaments de la música de banda i altres cultures musicals europees, com la bretona o la romanesa.

Important agenda cultural

Prèviament a l'inici dels actes festius, el dijous 24 de juny, a les 19.30 hores, l'escriptor i periodista Toni Mollà presentarà al café l'Infern de Massalfassar el seu últim títol, Més enllà de San Francisco, publicat per Edicions Bromera. Es tracta d'un llibre de viatges guardonat amb el Premi de Narrativa Ciutat de València. En l'acte hi intervindran, a més de l'autor, Josep Vicent Frechina, l'escriptor i periodista Francesc Bayarri i el cantautor Rafa Xambó, que interpretarà algunes de les cançons del seu darrer disc, Andanes (Picap, 2010), concebut arran de la seua estada durant un any a Glasgow. L'endemà, a les 19 hores, tindrà lloc la inauguració del nou espai d'art Cal Gallo amb la instal·lació de Xavier Alcàcer, Mudança.