?

La proposta festiva llançada per l'escriptor Josep Lozano el febrer passat, per recordar la figura del poeta Vicent Andrés Estellés i, alhora, cohesionar i defensar la nostra llengua i cultura, ha tingut en aquesta primera edició una molt bona acollida.

Tot es va iniciar a una Trobada d'Escriptors celebrada a Castelló de la Ribera, on es féu pública la proposta, i la posterior difusió a través del web Infomigjorn, que dirigeix Eugeni Reig i que arriba a més de deu mil usuaris d'internet. Es tractava d'adaptar a l'àmbit valencià, la festa del Burns supper a Escòcia, que cada 25 de gener recorda el naixement del poeta en llengua escocesa Robert Burns (1759-1796). Ací el motiu de reunió i festa era Andrés Estellés i tots els diversos registres presents en la seua poesia, des dels més tendres i íntims fins al més agosarats o combatius.

La proposta ha arribat, durant tot el mes de setembre, a prop d'una trentena de pobles: Alboraia, Alaquàs, Alginet, Barcelona, Benaguasil, Benicarlo, Benimaclet, Benimodo, Burjassot, Canals, Cocentaina, Dénia, Elx, Guardamar, la Nucia, Manuel, Montserrat dels Alcalans, Otos, Picanya, Sant Joan d'Alacant, Teulada, Torrent, València, Vandellós, Vilamarxant, Vic i Xàtiva.

La participació de col·lectius i organitzacions ha estat molt diversa: Partit Socialista, a Montserrat i Picanya; el Bloc Nacionalista, a través de la Fundació Valencianista i Demòcrata Josep Lluis Blasco, a Alginet, Dénia i Sant Joan d'Alacant; la Fundació Manuel Viusà de Vic; Espai País Valencià de Barcelona; el Centre d'Estudis de la Vall a Vandellós i el Centre d'Estudis del Camp de Túria, de Benaguasil. A més a més, les associacions: la Pebrella de Canals; la Bellota de Manuel; el Tempir d'Elx; la Gola de Guardamar; el Safranar de Torrent; Rodonors Invictes de Vinaròs; Festes Majors Autogestionades d'Alboraia; la Plataforma d'Entitats Cíviques de Benimaclet, el Grup de Teatre la Bicicleta, Acció Cultural, de València i la Bassot de Burjassot.

També han participat escriptors, cantants i músics, recitant o acompanyant amb música els poemes: Vicent Nàcher, Antoni Prats, Lluis Roda, Jaume Pérez Muntaner, Antoni Martínez Revert, Antoni Torrenyo, Isidre Crespo, Manel R. Castellós, Núria Cadenes, Francesc Viadel, Francesc Arnau i Chinchilla, Andreu Salou, Alfons Navarrete, Ruben Luzón, Miquel Pujadó i Olga Suàrez, el grup Confiteor, Feliu Ventura, Pau Alabajos i Pep Botifarra; Antoni Lloret, oboista; Josep Devesa, percussionista, amb la marimba, i Ivan Balaguer i Marc Donate amb el violoncel.