El Museu de la Rajoleria de Paiporta va complir ahir 10 anys i per a celebrar-ho ha remodelat la seua exposició permanent amb una nova mostra en la qual s'arreplega com l'antic Rajolar de Bauset es va convertir el 5 d'octubre de 2000 en un museu per a Paiporta. "La renovació de la mostra permanent s'ha desenvolupat amb la voluntat de fer-la més atractiva i accessible que l'anterior, a partir d'interactius, i material més visual amb la qual pretenem arribar a tots els públics i comunicar-los la reconversió artística d'aquest edifici tan emblemàtic per a Paiporta", explica l'alcalde, Vicente Ibor.

A més, l'exposició permanent consta de tres audiovisuals amb fotografies i testimoniatges de veïns de Paiporta extrets del projecte de Memòria Oral del Museu d'*Etnologia de la Diputació de València. Els temes que s'arrepleguen en aquests documents gràfics i interactius són la història de la fàbrica, la tipologia dels seus forns, el procés de fabricació i les ximeneres. A més de fotografies, la mostra també reprodueix un forn autèntic elaborat amb rajola buit.

L'altra exposició que commemorarà el desè aniversari d'aquest espai etnològic és temporal i versa sobre el patrimoni industrial. Per a ella, regidoria de Cultura ha comptat amb catorze artistes que han exposat durant aquests deu anys en el museu i que han plasmat en les seues obres, la seua particular visió de l'arquitectura industrial. L'objectiu d'aquesta mostra, -explica el regidor Luis Ródenas-, és il·lustrar com el Museu de la Rajoleria és exemple de patrimoni industrial i retre homenatge a aquest tipus d'instal·lacions amb obres de Xavier Monsalvatge , Neus Chisbert, Pepe Pérez, Pascual Tarazona, Salvador Montesa, Ismael Fuentes, Carolina Romero, Laura Casamayor, Domingo Baos, Cristina Guzmán, Lucía Santorine, Silvia Llop, Paco Caselló i Antonio Tarazona, que exponden fins al pròxim 23 d'octubre.

La conservadora i tècnica del museu, Eva Sanz, va agrair ahir de forma molt especial la labor que han realitzat els veïns durant aquests deu anys per a convertir el museu en el que és avui: "ja siga com a públic o per la seua col·laboració amb la cessió de fotografies i objectes que formen part de la història de l'antiga fàbrica". Sanz també va tenir paraules d'agraïment per a l'Ajuntament i per als artistes que han construït la mostra Visions sobre l'arquitectura industrial que commemora els deu anys del museu.

En el marc de les celebracions del desè aniversari del Museu de la Rajoleria, l'Ajuntament de Paiporta ha inaugurat aquests dies també un edifici annexe al Museu, la Sala de Lectura del Rajolar, que complementa a l'edifici de l'actual i simula l'antiga nau on es deixaven assecar les rajoles al costat del Rajolar.

L'alcalde, Vicente Ibor, va inaugurar aquesta setmana aquesta nova infraestructura que "amb la qual seguim creixent i ampliant els serveis culturals del Rajolar; un edifici que s'ha construït en el lloc on antigament s'assecaven les rajoles que donen nom al Museu i, per això, la seua estructura simula aquesta antiga nau que existia al costat de l'actual edifici del Museu".

El nou centre de lectura està finançat amb fons municipals i és també multiusos, ja que ha sigut dissenyat perquè la seua estructura puga obrir-se completament fins a convertir-se en un espai diàfan totalment integrat a l'entorn dels seus jardins, que durant l'estiu puga acollir usos culturals més recreatius.