?

El Festival Octubre Dones 2010, organitzat pel col·lectiu DonesenArt, dedicarà la programació de la seua cinquena edició a la dona i la immigració a la Comunitat Valenciana, amb obres de teatre, dansa, música i espectacles audiovisuals.

Baix el títol "Dones d'ací i d'allí", la nova edició començarà hui, a les 19:30 hores, amb la sessió teatral Trans-fusió escènica en la seu valenciana de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE). El programa teatral inclou títols com Travessia de dones immigrants d'Inma Rubio, Rachida de Stella Manaut, Aulidi d'Antonia Bueno, Cicuta de Donen Maracinaru amb Amelia-Ioana Roxana Mihalcescu, Nicol-Anca Rotila, Alex-Iulian Dragos Tanase i Alexandra Vasile (interpretació) i Test. Un pentagrama femení en forma de clown de Claudia Verdecchia.

Convertir l'experiència en art

El cicle "Dones d'ací i d'allí" pretén mostrar "com les dones i homes immigrants converteixen la seua experiència en art, algo que evidenciarà el programa "Trans-fusió escènica, mitjançant el llenguatge teatral o coreogràfic", va explicar la dramaturga i coordinadora del programa teatral del festival, Anna Albaladejo.

"He procurat que les obres escollides per a aquesta sessió no només giraren entorn de les migracions de les dones, sinó que, principalment, anaren textos creats per aqueixes mateixes dones i homes que migren", va precisar.

Este és el cas de Cicuta, de Donen Maracinaru, que se centra en l'experiència pròpia dels joves immigrants romanesos i els problemes als quals s'enfronten en la societat espanyola, o Test,de Claudia Verdecchia, sobre el viatge d'una clown argentina que es llança a l'aventura de l'emigració, va afegir Albaladejo.

Plural multicultural

La presidenta del col·lectiu valencià DonesenArt, Antonia Bueno, va subratllar que el Festival Octubre Dones 2010 proposa mostrar "com ens percebem i vam plasmar creativament les dones que procedeixen d'ací i les quals han vingut d'allí per a quedar-se entre nosaltres, de manera que puguem parlar d'un nosaltres en plural multicultural".

El programa d'aquesta cinquena edició del festival combina els muntatges teatrals, de música, dansa i audiovisual amb conferències i taules rodones entorn de la dona i la immigració. El festival inclou una sessió dedicada a l'audiovisual, "Di-fusió / audiovisual", que se celebrarà el 21 d'octubre i, tindrà com fermall final un espectacle de música i dansa multicultural denominat "Cos-fusió", que tindrà lloc el 28 d'octubre.