Todo Castellón está de fiesta. Y Jaime, el Primero.» Així felicitava el dia 9 d´Octubre la institució de grans magatzems que sol decretar cada any, en el moment oportú: Ya es primavera en... el territori que representa. Si bé la finalitat de l´anunci a tota pàgina era confirmar l´horari d´obertura dels grans magatzems el diumenge dia 10 –el dia realment important–, l´evidència festiva no era exagerada: certament, el dia 9 era festa, una festa tal que la mateixa Institució comercial degué fer el mateix anunci a la premsa de les seues seus de València i d´Alacant.

Per això, s´especificava en l´anunci la naturalesa patriòtica i històrica del dia, amb la frase Y Jaime, el Primero. S´hi evocava no un Jaime qualsevol, o tots els Jaimes, sinó el rei Jaume I, qualificat magistralment de Primero (el primer a fer festa; una festa antiga per a ell, certament, ja que la primera va ser el 1238). L´apel·lació patriòtica anunciada i ben pagada, en canvi, no es repetí el 12, dient que la terres valencianes estarien de festa del Pilar i la Hispanitat, y Juan Carlos, el Primero.

La festada de la crònica anunciada pels grans magatzems transcorregué amb les ­seues estridències o displicències: Escola Valenciana va convocar milers de xiquets i xiquetes que no havien nascut el primer any que se celebrà el 9 d´octubre ni les Trobades pel Valencià, i, a més, van celebrar-se les manifestacions, la senyera, els insults, la mocaorà, la recepció a la Generalitat i els seus premis, en algun cas, a amics especialitzats, etc. Tanmateix, mirat tot en conjunt, el descobriment del dia va ser que l´anunci dels grans magatzems optimistes a tota pàgina, revelava més continguts sense estridències ni displicències, més referència patriòtica vinculada a la vida quotidiana dels ciutadans del 9 d´octubre.

Vista l´experiència, a l´hora de valorar els grans dies de la societat valenciana, ¿els citats grans magatzems hauria de substituir els discursos, articles i declaracions dels grans líders –els honrats i els corruptes– econòmics, polítics, intel·lectuals, i dels anònims vociferants de dia festiu? Caldrà esperar al dia que arribarà l´AVE de Madrid, o el dia que s´aclarirà Gürtel, o al dia les pròximes eleccions de la Comunitat, País, Regne, cosa... del 9 d´octubre, i el seu significat per als pròxims segles.

meseguer@fil.uji.es