?

El cant tradicional valencià va viure ahir el seu dia gran. Els sis patis del centre Cultural la Beneficència varen acollir diumenge l'onzena edició del Dia del Cant Valencià d'Estil, organitzat per la Conselleria de Cultura i Esport, a través de l'Institut Valencià de la Música (IVM). La decisió de utilitzar aquest contenidor cultural cercava poder donar cabuda a un major nombre d'espectadors i reproduir l'ambient itinerant característic d'esta manifestació artística popular.

Les actuacions, de caràcter gratuït, es varen fer a l'aire lliure als sis patis del centre, cadascun dels quals va acollir un estil diferent: albaes de l'Horta, l'u i el dos, l'u i el dotze, riberenques i altres fandangos, per acabar amb l'u.

La celebració va reunir cantaors i cantaores veterans i consagrats amb aprenents il·lusionats, com ara Victorieta, Empar Sanchis, Marian de Gandia, María José de Castellar, María Silvina, el Xiquet del Carme, Micalet, Emilio del Puig, José de Castellar i Juan Carlos Colomer.

Els versaors varen ser Naiet de Bétera i Vicent de Rosa, mentre que l'acompanyament musical va anar a càrrec de músics de vent de la població i de corda de Godella, a més de membres de la colla El Terròs de Petrer.

Al llarg de la vesprada, i davan de vora un centenar d'espectadors, els artistes varen demostrar la seua qualitat, arribant en moltes ocasions a autèntics moments d'emoció que van arrancar els aplaudiments del públic.

El cant valencià d'estil, molt lligat a la vida quotidiana, és una de les manifestacions més sòlides de la música tradicional valenciana, que requerix unes qualitats vocals considerables i un aprenentatge laboriós. Nascut al segle XIX a partir de formes senzilles del folklore musical autòcton, és un cant de gran complexitat i una de les principals manifestacions tradicionals autòctones.

Acaba així un cap de setmana en el qual el cant tradicional valencià ha estat el gran protagonista. A més de la jornada d'ahir, el dissabte l'ajuntament del Puig va celebrar es dia del Cant d'Estil amb homenatjes a figures tan representatives como Evaristo Payà, el Morenet de Benimodo o Calet de Torrent.