?

La Casa del Llibre de València acull hui la presentació de Subsòl, un recull de relats signat amb el pseudònim d'Unai Siset, que agrupa set dels escriptors més destacats de literatura valenciana. Es tracta d'una proposta editorial diferent que hui veu la llum. Unai Siset el formen Pasqual Alapont, Manuel Baixauli, Esperança Camps, Vicent Borràs, Àlan Greus, Urbà Lozano i Vicent Usó.

Els set autors que formen Unai Siset, tots ells amb una trajectòria reconeguda, es van plantejar el repte d'escriure un llibre conjunt i el resultat és un joc literari que va molt més enllà d'un recull de relats. A partir de set personatges que apareixen en la imatge que Peter Turnley va fer en la línia 4 del metro de París l'any 1979, els set escriptors despullen una a una les històries de tots ells sense que el lector sàpia, excepte per intuïció, qui és l'autor de cada relat. D'aquesta manera, i segons la idea inicial del projecte, Subsòl esdevé un llibre de relats de diferents autors i, per tant, amb diferents estils, però tots amb un mateix fil conductor que dota el conjunt d'unitat. La gran complicitat que s'ha establert entre els set membres del col·lectiu i la seua confiança en el projecte han ajudat a harmonitzar el recull com un tot unitari. Aquest fet manté, a més, l'esperit lúdic de la iniciativa perquè Unai Siset convida els lectors a esbrinar qui ha escrit les històries d'Andrea, Henri, Jules, Orofila Martí, Avram, Vítor i Aude, els personatges que protagonitzen Subsòl.

El recorregut de les històries del recull no s'acaba en el paper imprés, sinó que continua, a més, en el bloc i en el perfil de Facebook d'Unai Siset i Subsòl (més informació: www.bromera.com/unaisiset), on podem trobar més curiositats sobre els set personatges i les circumstàncies que els envolten. Aquest recull ofereix, per tant, diferents possibilitats per a apropar-se a les històries en les quals capbussa el lector: la d'un jove que busca el germà que no coneix; la d'un polític obligat a amagar draps bruts del govern; la d'un bon amic que es menysprea per ser-ho; la d'una dona per a qui l'arquitectura no té límits; la d'un advocat que renuncia a la seua vida per una coincidència; la d'un immigrant que ha d'exercir de patriota a contracor, i la d'una dona que vol oblidar el passat que una foto al metro li retorna.