?

L'Associació de Cronistes celebra, demà, la seua XXVIII assemblea al saló d'actes del Museu de la Ciutat de València. L'entitat, que compleix més de mig segle al servei de la cultura valenciana i té prop de dos-cents associats, rendirà un homenatge a diverses institucions valencianes que van acollir als cronistes valencians quan la censura que aplicava la legislació vigent no possibilitava l'associacionisme. Les associacions objecte d'aquest homenatge són l'Institut d'Estudis Alacantins, hui Institut Alacantí de Cultura Juan Gil Albert; la Societat Castellonenca de Cultura i el Centre de Cultura Valenciana, hui Real Acadèmia de Cultura Valenciana.

En aquesta última dècada baix la presidència de Francisco Momblanch, s'ha aconseguit revitalitzar les activitats culturals de l'Associació de Cronistes i estrènyer llaços amb les diferents administracions públiques i institucions valencianes. En aquest sentit, Momblanch va afavorir la decisió adoptada per la Junta de Govern que en la present XXVIII Assemblea, es retera homenatge a totes aquelles institucions de la Comunitat Valenciana, que des de la primera reunió amb participació dels cronistes de tota la Comunitat Valenciana celebrada l'any 1956, van donar suport legal i possibilitant les reunions dels cronistes valencians.

En aquells anys quan, per la censura, no estava permesa la lliure associació, no havia possibilitat legal de crear una associació que acollira als cronistes valencians de l'antic Regne de València. Per aquestes circumstàncies tres associacions constituïdes legalment i situades en les províncies d'Alacant, Castelló i València, van prestar als cronistes valencians un marc legal necessari per a la realització de les seues activitats. Ja en la dècada dels vuitanta quan la normativa legal ho va permetre, es va constituir l'actual Associació de Cronistes Oficials de Regne de Valències, sent president Santiago Brú i Vidal.

Les poblacions que seran seu de la XXVIII Assemblea de Cronistes seran València, Chelva i Torrent, els dies 22, 23 i 24 d'octubre respectivament. La primera jornada tindrà lloc a València, a les 12 hores s'oferirà homenatge a les institucions valencianes abans esmentades, tot seguit pronunciarà una conferència Manuel Lomas, de la Universitat de València i a la vesprada tindrà lloc l'assemblea general de l'associació.

En la segona jornada la seu serà Chelva mentres que la tercera es celebrarà a Torrent.