Quan es complixen setanta anys -setanta anys ja- de la fundació de l'Associació de Cronistes Oficials del Regne de València, i segles des que existixen cronistes, la Generalitat ha volgut distingir dit organisme amb el premi al Mèrit Cultural de l'any 2010. Un merescut homenatge, així és. Unes persones que habitualment passen desapercebuts en el seu treball de recerca i d'investigació en pro de la cultura local, que no deixa de ser una tasca que forma part de la globalitat, en obtindre l'esmentat guardó ixen una mica del seu amagatall i són més coneguts i reconeguts. Amb eixe honor se'ls reconeix la seua tasca i alhora se'ls anima a continuar en la mateixa línia i si cal a ampliar la difusió dels seus treballs.

Per la seua banda, hui comença la XXVIII Assemblea dels Cronistes Valencians. A banda d'abordar diversos temes, com ara, i principalment, el dels moriscos en l'antic Regne de València, que ja serà tractat en la conferència inaugural i en diverses ponències i comunicacions, l'associació ha considerat oportú retre homenatge a diverses institucions i fundacions valencianes, en uns casos perquè donaren aixopluc en el seu naixement, en uns altres perquè mantenen uns lligams de col·laboració que fan que, a consideració de la Junta de Govern que presidix Francisco de Paula Momblanch, es meresquen una consideració, un reconeixement. Eixes institucions són la Societat Castellonenca de Cultura (en el seu moment Centre de Cultura Valenciana), l'Institut d'Estudis Alacantins Juan Gil-Albert, la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, la Institució Alfons el Magnànim, el Consell Valencià de Cultura i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

A totes elles, la més cordial enhorabona i als cronistes tan sols en queda desitjar-los un bon desenvolupament de l'Assemblea d'enguany i molts anys de fructífer treball.