El que fa por de la mar no són les seues bèsties, sinó les bestieses que fa amb ella l'ésser humà. Aquesta és la impressió que s'emporta el visitant de l'exposició Skeleton Sea, una mostra que ahir inaugurà l'Oceanogràfic de València amb 12 figures inspirades en éssers marins i, el que és més important, confeccionades amb residus recollits a la mar i les platges de tot el món per una colla de surfistes-artistes conscienciats. Plàstic, ferro, llaunes de tollina, acer, residus electrònics, metall, resina, blocs de fusta, neoprè, xancletesÉ Totes les deixalles abandonades per l'home que suren a la mar van copsar als surfistes Luis de Dios (Alacant), Joao Parrinha (Portugal) i Xandi Kreuzeder (Alemanya) fa ja una dècada. Allò va despertar la seua consciència, els activà la vena artística i es llançaren a fer art denúncia.

Després de navegar per les costes de Sud-àfrica, Marroc, Portugal, Hawai, Indonèsia, Tailàndia, Espanya, Alemanya o Itàlia, el trio internacional d'artistes ha confeccionat més d'un centenar d'escultures originals que, com assenyalà en la inauguració el director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Pedro García Ribot, suposen "una potent crida de socors de part dels mars i els éssers que hi habiten en ells" amb un missatge sobre la importància de mantenir net el medi marí.

A l'exposició (amb el text de les cartel·les només disponible en castellà i anglés), pot contemplar-se amb llàstima i vergonya una tollina roja creada a partir de llaunes de tollina rovellades; un dofí revestit de neoprè en record a quan en la Segona Guerra Mundial s'utilitzaven els animals per a bombardejar els vaixells; o un peix format per 250 xancletes de platja abandonades a la costa de Fuerteventura i recollides en menys de 24 hores. Impacta també un cavallet de mar que, lluny de la seua delicadesa original, està composat per deixalles de material electrònic i metall. L'exposició ha passat ja per tres ciutats alemanyes i ve de Bilbao i Sant Sebastià.

El pròxim gran projecte del grup artístic, segons detalla l'alacantí Luis de Dios, és "fer un viatge al nord de l'illa hawaiana Midway, per a recollir material de la immensa taca de plàstic, del tamany de la península Ibèrica, que està surant sobre la mar i que està causant un gran problema: els albatros i els pardals s'ho mengen, s'omplin l'estómac de plàstic i, com no el poden digerir, moren d'inanició. I en morir i degradar-se, es poden veure allí els esquelets dels animals amb un estómac ple de plàstic, misteres, tenedorsÉ". Són les bestieses provocades per l'home, un ésser capaç de fer art com el de l'Oceanogràfic i, alhora, eixes animalades.