?

El grup francès Eutelsat (amb participació del 32% de Abertis Telecom, empresa espanyola), un dels operadors líders en el món, acaba de posar en òrbita CA-SAT, un nou satèl·lit d'alt rendiment que permetrà que l'accés a la banda ampla via satèl·lit siga més ràpid i més barat des d'aquest any. El satèl·lit va ser enviat a l'espai el passat 26 de desembre per un coet rus Protó des del Cosmòdrom de Baikonour. Després d'un vol de 9 hores i 12 minuts, CA-SAT va ser alliberat en l'òrbita geoestacionària i el desplegament dels panells ja ha estat completat amb èxit.

Michel de Rosen, màxim dirigent d'Eutelsat, ha valorat de forma positivia el projecte després de la finalització reeixida de les maniobres de posada en òrbita. "Estem encantats de poder confirmar que el nostre satèl·lit CA-SAT està camí de la posició 9º Est. CA-SAT serà la pedra angular de la infraestructura desplegada per Eutelsat para els usuaris de tot Europa i de la conca mediterrània", afirmà.

Mitjançant la combinació del satèl·lit equipat amb 82 transpondedors i una xarxa terrestre d'estacions, el programa oferirà molta més capacitat que qualsevol altre programa de satèl·lit del món i oferirà nous beneficis als usuaris, com l'extensió i la banda ampla d'Internet a aquelles zones on la xarxa terrestre no arriba o ho fa de manera insuficient, com són molts dels pobles valencians.

Construït en les instal·lacions de la Divisió espacial d'Astrium i amb un pes de 6,1 tones, CA-SAT marca l'inici d'una nova i potent generació de satèl·lits. El seu concepte revolucionari es basa en una avançada infraestructura amb 82 transpondedors, vinculats a deu estacions en terra i vuit portes d'enllaç operatiu situades en tot Europa (incloent una a Madrid en el teleport d'Arganda), connectades per anells de fibra d'alta capacitat. La seva capacitat total de més de 70 Gigabits per segon el posiciona com al satèl·lit més poderós del món i el primer satèl·lit europeu d'alt rendiment (HTS). Té la potència combinada de quaranta satèl·lits tradicionals de banda KU. La xarxa terrestre utilitzarà la reconeguda tecnologia de ViaSat, soci tecnològic d'Eutelsat, similar a la usada amb èxit a Amèrica del Nord per a les solucions de connectivitat de banda ampla de prop de 450.000 llars. La combinació de la capacitat CA-SAT i la tecnologia de ViaSat SurfBeam permetrà proporcionar banda ampla d'internet a milions de llars mediterrànies, amb velocitats comparables a l' ADSL.

"Nova era" dels serveis per satèl·lit

L'empresa propietària del nou satèl·lit assegura que CA-SAT marcarà "el començament d'una nova era dels serveis prestats per satèl·lit a preus competitius i permetrà a l'usuari d'Internet descarregar a una velocitat de fins a 10 megaoctets per segon i pujar a la xarxa a fins a quatre megaoctets per segon, a un preu i una qualitat similars als serveis de l'ADSL2 terrestre a través del servei Tooway, un servei usat pels clients de Skylogic, filial d'Eutelsat, des de 2008. Amb la reducció dels costos dels terminals i de les transmissions, CA-SAT també baixarà la quota per al servei dirigit a les empreses VSAT i representarà una plataforma versàtil per a les comunicacions de dades, ràdios i televisions locals i regionals.