?

En un principi sembla complicat comprendre-ho però ràpidament s'entén que hui ja no hi ha barreres i que els llenguatges es barregen creant híbrids tan impactants com interessants. Qui anava a pensar que s'homenatjaria Enric Valor amb una versió rap de les seues Rondalles? Doncs si, així és. Vol de Núvol, companyia musical i teatral, presenta un espectacle denominat En Ric Rap Rondalles configurat per a commemorar el centenari del naixement de l'escriptor de Castalla i ho fa mitjançant una posada en escena en la que s'adapten musicalment diverses rondalles d'Enric Valor, oferint un musical on es mescla teatre, rap i soul a l'estil Browdway per redescobrir l'escriptor i apropar-lo a tots els públics d'una manera moderna, divertida i entretinguda.

Els components de la banda valenciana de rap Rapsodes conformen bona part del planter de Vol de Núvol, acompanyats de la cantant dels grup de metall Kore, Maria Vivó. La música ha estat creada a mida expressament per a la ocasió per Andreu Laguarda (Rapsodes) i compta fonamentalment amb ritmes urbans però amenitzats amb tocs dolços i divertits per fer-la arribar al públic familiar al que està destinat l'espectacle. "Els Rapsodes teníem la boja idea de fer un musical des de fa temps, alguna mena d'espectacle on "matar" les nostres inquietuds teatrals, i on la música i les veus formaren a l'hora part imprescindible de tal creació".

Per altra banda, el grup té experiència en donar ritme a distintes poesies d'Ausiàs March o de Vicent Andrés Estellés, on també intentàvem donar-li un punt de vista interpretatiu. Tot açò, unit a suggerències d'amics i espontanis sobre la creació "d'alguna cosa per a xiquets i xiquetes", i que l'any Valor estava a punt de vindre, va ser el que ens va predisposar a realitzar este il·lusionant i atrevit projecte anomenat Vol de Núvol i pegar-li la volta a les rondalles", contesten els membres de Rapsodes a la pregunta d'on surt la idea.

Llibre disc en format d'àlbum

L'excel·lent escenificació s'ha traduït en un llibre-disc en format d'àlbum, amb dibuixos a tot color d'Alejandra Romero. Un treball conjunt de la productora Mésdemil i Edicions del Bullent. En Ric Rap Rondalles: el Musical inclou les rondalles Joan-Ratot, Les velletes de la Penya Roja, I queixalets, també!, El jugador de Petrer, El castell d'Entorn i no Entorn i El dimoni fumador.

"La reacció del públic sincerament, està sent millor de la que esperàvem perquè hem aconseguit connectar tant amb els i les més petites, amb els no tant xicotets i amb els majors. Hem sigut capaços de fer riure als menuts, i alguna llagrimeta també ha provocat el "dimoni". Amb les adolescents hem rigut a l'hora, ja que ens permetem el luxe de ser flexibles, és a dir, al públic que tenim davant li parlem com ell parla, i en compte de dir "esbalarair-te", diem "flipar-te". Als menys menuts els hem fet posar-se nostàlgics i els hem arrancat més d'un somriure a ritme de rap. Sorprenent".

Propostes descabellades

Vol de Núvol no es tanca a res i com a futurs projectes tenen en ment posades en escena descabellades. O no tant. "Un musical zombie, una performance amb surfers a l'estil "humor amarillo" (rises). El que està clar és que hem passat una època de creació, hem estat des d'inici d'any clavats en l'estudi amb l´OUIEA, el segon disc de Rapsodes, i no vam eixir d'ell perquè ens havíem embolicat amb les Rondalles. Un procés costós on cal treballar de valent per a obtenir un bon resultat. Ara toca gaudir a l'escenari i amb el públic. Tant Vol de Núvol com Rapsodes estaran prompte al teu poble, en el teatre o a les festes de la plaça major, no t´ho pots perdre", expliquen els membres del grup.