El que ara comentaré passà l´u de març en l´acte de presentació dels candidats del PP valencià a les alcaldíes. S´ha comentat en premsa, circula per youtube i ho han vist milers de persones de l´estat espanyol i de fora. Només cal accedir a http://bit.ly/jVzrUg per comprovar el que és una mostra vergonyant d´autoodi, d´incultura, de pobresa intel·lectual i de menyspreu a la nostra llengua.

I jo no em resistisc a transcriure-ho. Ací va:

«Deixeu-me un poquet que parle del meu poble, deixeu-me que parle de Vil·la-Real» diu el candidat.

Veu del públic: «¡Hable en castellano!». Tot seguit, el candidat amb convicció: «Hablo en castellano. Como queráis. Perfecto». Se senten aplaudiments. El candidat riu i apunta amb el dit índex al públic en senyal de complicitat...

En un altre moment... Intervé la candidata de Torrent: «Buenas tardes a todos. En primer lugar pediros disculpas por si en algún momento me paso al valenciano pero es mi lengua materna y tengo ese defecto». I continua tot seguit, amb énfasi: «Si lo hago me perdonáis, eh?». Aplaudiments.

I jo sent vergonya, ràbia i tristor. Sent vergonya pel ridícul espantós dels dos candidats, que no van saber adoptar una eixida airosa diferent a la del canvi de llengua i s´hi van humiliar al màxim. Vergonya en preguntar-me què pensaran dels valencians, les persones d´altres llocs que són respectuoses amb totes les cultures. I sent vergonya i ràbia perquè ens governa un partit que en els molts anys que ha estat en el poder no ha sigut capaç d´infondre autoestima per la pròpia identitat. Ni ha sabut explicar als seus adeptes que una llengua és cultura, és intel·ligència. Que és fàcil i digne entendre i parlar valencià. Que sabent-lo hi ha més base per aprendre altres llengües. I que és obligat respectar les llengües de cada lloc.

I més ràbia encara, perquè una candidata m´ha insultat. Sí. Considerant que parlar la seua llengua materna, que és la meua, és un «defecto», ens ha insultat a tots els qui la parlem. I a tots els avantpassats que ens l´han transmesa. És l´automenyspreu elevat al màxim. Hauria de disculpar-se davant de tots els valencianoparlants si tinguera dignitat.

I estic trista, sí. Molt trista. Perquè tot això està passant en el meu país.

www.carmemiquel.com