?

Dos volums editats per Barcino reuneixen l'obra poètica completa i bilingüe (català i castellà) de Pere Torroella, mestre d'amor del segle XV i deixeble d'Ausiàs March. Torroella va ser considerat un mestre d'amor, continuador de la poesia d'Ausiàs March.

Escriptor i cavaller d'estirp empordanesa, va nàixer entre els anys 1420-1425, probablement a la Bisbal d'Empordà (Girona) i va morir entre els anys 1492-1495, segurament en la mateixa població.

D'adolescent va servir en la cort navarresa del príncep Carlos de Viana, per aquest motiu escriguera part de la seua obra en llengua castellana, i també va estar al servei de la cort napolitana d'Alfons el Magnànim.

Segons va explicar ahir el responsable de l'edició, el filòleg gironí Francisco Rodríguez Risquete, durant molt temps va perdurar la imatge d'Ausiàs March com la d'un poeta solitari i torturat, però en els últims anys, i gràcies a la investigació dels especialistes, sabem que "no estava a soles". Per contra, existia tota una generació de contemporanis del gran poeta valencià que treballaven en la cort i que dirigirien la seua poesia a un públic culte i cortesà, ha afegit Rodríguez Risquete. L'editor adverteix: "Pere Torroella és un nom que els lectors comuns no coneixen, però que val la pena si s'està interessat en la poesia romànica medieval". Per al filòleg, Torroella va ser un referent per a altres autors de la seua època: "va ser admirat com un mestre d'amor, és a dir, com el principal deixeble de March" i va ser un dels primers poetes que va escriure tant en català com en castellà.