?

Espaituga veu la llum hui a València. Es tracta d' una associació cultural que pretén "difondre, promoure i establir un vincle entre les cultures dels països de parla portuguesa i la cultura valenciana", com explica Marta Antão, una de les seues promotores.

Antão, portuguesa de naixement i professora de portugués a l'Escola Oficial d'Idiomes a València, assenyala que la creació d'Espaituga "es deu a la petició de molta gent que està molt interessada en conèixer coses de Portugal, des de la llengua fins la gastronomia" encara que també ha influït en la seua fundació "les similituds que hi ha entre Portugal i la Comunitat Valenciana. Són dos països que estan en la Península Ibèrica i amb fonètiques paregudes, amb idiomes germans i una cultura amb paral·lelismes".

La nova associació, que es presenta hui a les 20 hores al centre cultural Art&facto, té ja diversos projectes en marxa gràcies a la lliure iniciativa dels associats. Marta Antão els agrupa en quatre apartats. "Tenim quatre línies d'actuació: Programa de convivència, patrimoni, exposicions i intercanvis", encara que Espaituga "en tot moment està oberta a qualsevol proposta que fomente l'intercanvi i la bona relació de les cultures lusòfona i valenciana".

Cessió d'habitacions

Antão remarca que "és molt interessant la iniciativa de cedir habitacions per a la gent que vinga a València. Nosaltres no més posem en contacte a la gent, fem d'intermediaris".

Espaituga té com objectiu portar a terme diverses activitats artístiques i culturals del món lusòfon, com ara trobades gastronòmiques, exposicions artístiques, teatre, conferències, concerts, intercanvis lingüístics, informació turística, entre d'altres. "I la vegada descobrir la cultura valenciana.

El nostre programa de convivència té com objectiu l'enriquiment mutu dels associats establint una xarxa d'assessorament i d'integració tant als immigrants que vengen a estudiar, conèixer o viure a València com a aquells que desitgen visitar els països de parla portuguesa", afirma Antão.