La professora de Batxillerat Maite Amat, en «Cartes al director» de Levante-EMV, es queixava que l´assignatura de Valencià abaixava la mitjana de la nota de selectivitat, any a any. Ho atribuïa al fet que la prova específica la posaven tan difícil que era «pràcticament impossible traure un 9 i menys encara un 10».

A l´esmentada docent no deu faltar-li raó. Però la qüestió seria esbrinar si la dificultat d´això és atribuïble a una major exigència de nivell d´altres assignatures o és la mateixa normativa la que obstaculitza la competència lingüística dels estudiants.

Sobre la dificultat del domini de la normativa lingüística, i altres matèries, tracta l´assaig Això del català. Podem fer-ho més fàcil?, d´Albert Pla Nualart, editat per Columna i prologat per Joan Solà, en què l´autor fa una acerada crítica a la normativa per essencialista, artificiosa i innecessàriament difícil, i en propugna una reforma «a l´abast de l´usuari mitjà». Entre els punts que caldria revisar, o considerar, assenyala el canvi i caiguda de preposicions, els relatius, la dièresi, la ele geminada, el «lo» neutre i nombroses qüestions de sintaxi i lèxic.

Però tan interessant com la proposta de reforma d´una normativa, que té vora cent anys, és el seu plantejament de model d´estàndards autònoms, que «s´autoregula i s´adequa a l´audiència a qui es dirigeix» perquè «sense poder polític únic no hi pot haver estàndard únic» segons manifesta també. Pla Nualart, corrector experimentat, fa les seues propostes des de la visió del català central, però el seu plantejament, per analogia i a consciència, és perfectament vàlid per als valencians, coincident amb l´AVL, amb els diccionaris valencians i amb la TFV. Si el model lingüístic valencià estiguera consolidat en l´ensenyament, un/a professor/a no diria als seus alumnes que, «barco», «este», «lladrit», «peçó», «tapó», «tio», «hem vist a Júlia pujar a la nòria», i tres mil etcèteres no són vàlides en un registre formal o que, directament, són incorrectes, i tampoc abaixarien la nota de la selectivitat.

jesusleonardo.gimenez@gmail.com