?

Una vintena d'escriptors en valencià es reuniran el proper 24 de setembre a Xàtiva per a retre un peculiar homenatge a la cassola, plat típic de la capital de la Costera. Els participants realitzaran textos literaris relacionats amb este arròs fet al forn. Este lletraferit complix enguany el seu tercer aniversari. L'any passat va tindre com a protagonistes els bolets, amb una jornada de literatura a Otos, als peus del Benicadell, a la Vall d'Albaida.

L'any 2009, el plat típic homenatjat va ser l'all i pebre, en una jornada celebrada vora les aigües de l'Albufera, en el terme municipal de Catarroja, en l'Horta Sud i amb l'anguila com a protagonista.

Enguany el lletraferit serà a "Ca l'auela" de Xàtiva on es degustarà una tradicional cassolada. Després de l'àpat, la capital de la Costera serà testimoni de la lectura de les diverses composicions realitzades. A més a més els escriptors de la localitat Toni Cucarella, Toni Martínez i Xavi Aliaga portaran a tots els autors assitents de visita per la ciutat.

Els treballs que han estat realitzats per a esta jornada es publicaran al blog Uendos, Greixets i Maremortes (www.1en2.blogspot.com), de l'escriptor de l'Olleria afincat a Burjassot, Francesc Mompó, un dels pares de la idea junt al poeta catarrogí Ramon Guillem.

Els escriptors que acudiran, entre els que es troba Jaume Pérez Muntaner, Paco Collado o Manel Alonso, hauran d'escriure una composició literària -poema, microconte o conte curt, prosa poètica, fórmula fetillera, recepta secreta o qualsevol desfici que se'ls acudesca- sempre centrat, això sí, en la cassola i amb l'enfocament que trien. Un any més, una mescla entre literatura i gastronomia.