El teatre pot ser una forma divertida d'aprendre valencià. Al menys, això és el que pensen Escola Valenciana i la Societat Coral El Micalet, que han signat un conveni per tal que els participants en el projecte del Voluntariat pel Valencià puguen formar-se escènicament amb l'ajuda de l'Aula de Teatre de l'entitat cívica i, fins i tot, formar una companyia no professional. L'objectiu és que tant els voluntaris nadius com els aprenents que volen conèixer el valencià i gaudir de l'art dramàtic s'integren en aquest nou i singular grup de teatre i puguen aprofitar-se de les instal·lacions de la societat coral i del mestratge dels seus professors.

L'acord és una de les novetats del curs de l'Aula de Teatre de la Societat Coral, que ara comença. El conveni amb la federació Escola Valenciana no és l'únic. En té un també amb la Universitat de València que va pel segon any. Els estudiants de la institució acadèmicva tenen condicions econòmiques especials en els cursos de teatre del Micalet. A banda, els muntatges del grup escènic de la Universitat poden representar-se a l'escenari del Teatre Micalet, i els de les companyies no professionals del Micalet poden anar a la sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau.

En ocasions s'oblida, però el Micalet és més que una sala -gestionada en aquesta nova etapa per la productora Pro21- pel que fa al teatre. Compta també amb l'Aula de Teatre (estudis no reglats) per a adults, joves i xiquets que, amb interrupcions, funciona des dels anys setanta.

D'aquests cursos han sorgit dos grups no professionals: un d'adults (amb sis anys d'història) i un de joves (té tres anys). Aquest últim, amb un nom molt teatral (Molta merda!), portarà el seu espectacle Romeu i Julieta (la traducció de Pere Quart en versió en clau de clown de Joan Vicent Cubedo, un dels responsables de l'aula) al Festival Vila de Mislata de Teatre i ha estat també a la Matilde Salvador de la Universitat.

Entre les dues companyies són unes 25 persones. Els cursos tenen, a més a més, uns 60 alumnes per any.

Els criteris de funcionament són clars, expliquen Cubedo i Josep Manuel Gil (responsables d'ambdues companyies): repertori en valencià, envoltori i exigències professionals ("la diferència és que els actors no cobren", apunta Gil) i autofinançament absolut per part dels integrants.

L'Aula de Teatre del Micalet inclou també l'Escola Valenciana de Narració Oral, que forma contacontes ("no monologuistes", adverteix Cubedo) a partir dels 16 anys.