­«La investigació premiada parla d'uns moments de crisi, un temps de malestar social que va desembocar en una revolta contra la monarquia de Pere el Cerimoniós fa uns sis segles i mig. Ens pot semblar molt lluny però hem de recordar que els noms del protagonistes de la revolta eren els mateixos dels que tenim ara en la nostra societat.» Amb aquestes paraules, l'historiador valencià Vicent Baydal reivindicava fa uns dies la vigència dels seus estudis de doctorat, que aborden, entre altres assumptes, la revolta en el regne de València en el segle XIV. Una tesi doctoral que ha estat reconeguda en les últimes setmanes amb dos premis a Catalunya i que, als seus 32 anys, converteixen a Baydal (València, 1979) en un referent acadèmic dins de la historiagrafia medieval valenciana.

Concretament, la tesi Els fonaments del pactisme valencià. Sistemes fiscals, relacions de poder i identitat col·lectiva al regne de València (c. 1250-c. 1365) ha estat reconeguda amb la Beca Notari Raimon Noguera, vinculada a la Fundació Noguera i el Col·legi de Notaris de Barcelona, i permetra la publicació de l´ estudi de postgrau. La fundació ha considerat esta tesi como la millor en història medieval llegida en una universitat catalana al llarg de 2011.

A més d'això, Baydal també recollia el passat 20 de desembre en la Festa de les Lletres Catalanes, a Barcelona, el Premi Ferran Soldevilla de biografia, memòria i estudis històrics, concedit per la Fundació Congrés de Cultura Catalana. En aquest cas, es reconeixia la investigació titulada Els orígens de la revolta de la Unió al regne de València (1330-1348), un treball derivat de la seua tesi doctoral en el qual aporta, entre altres coses, una nova interpretació sobre Els fets de Vinatea.

«Evidentment no es van revoltar pel gust de fer-ho, sinò perque en un moment de fam, de fiscalitat injusta i de deute públic desorbitat els seus governants no van tindre cura d'ells i es van comportar d'una manera autoritaria i en benefici d'uns pocs»,va afirmar el valencià en el lliurament de premis, davant la plana major del Govern de CIU i traçant un paral·lelisme entre aquell aixecament mediaval i el malestar ciutadà actual. A banda de Baydal, en els darrers 6 anys altres tres valencians (Pau Viciano, Andreu Ginés i Rafa Roca) han rebut aquest premi.