?

Manuscrits, obres inèdites, biblioteques especialitzades, anàlisis de terreny, cartografies... El treball de dècades, estudis sobre els aqüeductes que partien des del riu Túria i creuaven Godella i la seva comarca, fotografies de l'època... Tot un univers de coneixement és el que des d'ara tindrà la casa de Nicolau Primitiu en el Taller d'Història de Godella. Lluís-Miren Zalbidea Gómez, el nét del prestigiós científic i cronista Nicolau Primitiu, ha decidit donar l'obra que va començar el seu avi i que ell, personalment, ha continuat fins a pràcticament els nostres dies.

"Per a Godella és un orgull gestionar aquesta obra, tot aquest fons documental -va explicar l'alcalde, Salvador Soler-; som una referència en el món cultural, el treball que hem fet entre tots per reconèixer-li al nostre poble el seu valor artístic, intel·lectual i cultural ha permès que persones com Lluís-Miren ens confien un llegat d'un valor incalculable".

Signatura protocol·lària

L'acceptació de la donació, que serà gestionada pel taller d'Història Local, va ser aprovada per unanimitat en el ple municipal de setembre al qual, per problemes de salut, no va poder assistir el nét de Primitiu. "Encara hi ha un important volum de documentació que no hem pogut revisar -assenyala el president del Taller d'Història de Godella, Josep Vicent López- i fins al moment no podrem tindre una idea rigorosa de davant el què ens trobem però, per descomptat, fins a on hem tingut accés, no té desaprofitament i es convertirà en un fons de referència documental per a futurs historiadors i analistes del nostre temps".

Recentment, ja quan Lluís-Miren Zalbidea s'havia restablit dels seus problemes de salut,es va dur a terme la signatura protocol.lària amb la qual la donació es va fer oficial. L'alcalde, Salvador Soler, en representació de l'Ajuntament de Godella; el president del Taller d' Història Local, Josep Vicent López i el propi Lluís-Miren foren els encarregats de ficar les seues signatures en el document del llegat en el qual, també va estar present el regidor de Cultura, Ferran Vilella.

El nét de l'historiador es va mostrar molt satisfet per l'interès que havien mostrat l'Ajuntament i el Taller d'Història i fins i tot va plantejar la possibilitat de cedir altres documents i materials. "Hi ha una fototeca que potser també podria interessar a Godella -va oferir Zalbidea-: és un material amb interès històric, en alguns casos, de més de 50 anys d'antigüetat".

Zalbidea ha seguit la tasca investigadora que en el seu moment va iniciar el seu avi Nicolau Primitiu Gómez Serrano. Prolífic home de la cultura valenciana que, entre moltes altres coses, es va ocupar de la investigació de les xarxes hidràuliques que des del riu Túria partien per a portar l'aigua a les comarques dels Serrans, Camp de Túria, L'Horta i Camp de Morvedre.

Nicolau Primitiu, ja major, va tenir la immensa satisfacció de vore com un dels seus néts, Lluís Miren, s'interessava pels seus treballs i agafava el testimoni de continuar amb les seves investigacions.

Material original i manuscristes

"Ens han arribat diverses caixes de carpetes dels diferents aqüeductes que partien des del Túria, amb nombrosos plànols on es dibuixen els seus recorreguts; fotografies de diferents èpoques que ens els mostren i les transformacions que ha sofert el paissatge en les dècades que arriben als anys d'investigació; notes de camp que expliquen els plànols i fotografies i moltes coses més. Hi ha algunes manuscrites per Nicolau Primitiu", va confirmar Josep Vicent López.

D'altra banda, Zalbidea va recordar que part dels fons llliurats a Godella estaven digitalitzats i, per tant, estaven disponibles en altres administracions i organismes però altra gran part és original, única i de gran valor pel que va sol·licitar que, en la mesura del possible, s'escanegen per a poder posar-los també a la disposició d'altres interessats (particulars o públics).

Per a López, hi ha un interès general pel valor de la documentació i altre que està directament lligat a Godella.