?

Evitar que la literatura popular valenciana de tradició oral es perda i aprofundir en l'ensenyament bilingüe valencià-anglés. Eixe és el doble objectiu d'El conte del pardalet, l'obra de la qual és autora la sollanera Neus Carañana i que hui es presenta a partir de les 18.30 hores al Centre Cultural de Sollana, ubicat al carrer En Jaume de la localitat.

Amb il·lustracions del seu paisà Toni Segarra i la traducció del seu fill, Josep Pedro, el cinqué llibre d'esta mestra del CEIP Santa Teresa de València enceta una nova subcol·lecció de la sèrie bilingüe Bressol de Lletres de l'editorial Edicions 96.

El conte parla d'un ocellet que s'ha trencat la cameta, una història basada en altra semblant que la iaia de Carañana li contava quan era menuda al seu poble. "Jo sempre buscava els majors per tal que em contaren historietes, contes o em recitaren poesies. De tant que els ho feia repetir les tinc gravades en la memòria", explicava ahir a Levante-EMV l'escriptora de la Ribera.

El conte del pardalet s'inscriu dins les narracions fabulistes de tipus formulístic, les quals empren la repetició o l'encadenament com a mètodes d'aprenentatge. Per això el valor didàctic del llibre-joc que, com destaca l'autora, "a més d'entretindre és una ferramenta per a l'aprenentatge de la llengua, en este cas l'anglés tan important als nostres dies".

L'aportació gràfica ve de la mà de Toni Segarra. Les paraules s'acompanyen de pictogrames amb la qual cosa es fa incís en l'adquisició de vocabulari d'una forma més senzilla i visual. Carañana ha destacat la coordinació amb Segarra, "molt important per tal d'aconseguir un bon treball final".

Una relació fructífera

No és la primera vegada que treballen junts. Ja ho van fer al darrer conte de la sollanera, La nostra amiga mandonguilla, també publicat a l'editorial carcaixentina. Llicenciat en Geografia i Història, especialitat en Història Medieval, ha decantat la seua formació professional cap al disseny i la creació. Ha dibuixat i pintat des de sempre i té publicats ha publicats a Edicions 96: amb Eva Alepuz, El conte del ratolí valentí i Mirant al cel; amb Enric Lluch, Sóc un extraterrestre.

Per la seua banda, Neus Carañana ha escrit poesia a Denes amb Vers a vers i Sensacions i el conte popular ?inèdit Cendrellós Medellós, saltejador de camins, editat per Tàndem.