?

L'Octubre Centre de Cultura Contemporània acull el proper dissabte 28 de gener la "Jornada d'actualització científica per a professorat de secundària i batxillerat" dedicada a aportar eines per a la seguretat i l'assertivitat en la docència de matèries en valencià en qualsevol assignatura.

El seminari es dirigeix al professorat de secundària i batxillerat que imparteix matèries en valencià i pretén oferir instruments pràctics de suport en els dos sentits que més solen preocupar els docents. D'una banda, tècniques i habilitats assertives i comunicatives, tan importants per a transmetre els continguts com els continguts mateixos. De l'altra, el bagatge lingüístic fonamental que assegura la qualitat lingüística d'una manera pràctica i centrada en les solucions.

La jornada està organitzada per la Delegació del Rector per a la Incorporació a la Universitat de València, la Unitat de Cultura Científica-Càtedra de Divulgació de la Ciència i el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, amb el suport de la Xarxa Vives d'Universitats, l'Institut d'Estudis Catalans i Acció Cultural del País Valencià.

L'activitat consta de tres intervencions i un diàleg final. La primera aborda "El que diem i el que transmetem", a càrrec de l'especialista en psicologia de l'esport i en assertivitat lingüística Ferran Suay, responsable dels Tallers de l'Espai Lingüístic Personal i és autor dels llibres Sortir de l'armari lingüístic Psicobiologia de l'esport i de l'activitat física. En la seua intervenció abordarà, des d'un vessant ben pràctic, els aspectes de la comunicació a l'aula i dels continguts implícits que es transmeten en l'acte d'ensenyar, que sovint i sense adonar-nos-en, contradiuen i superen en importància els continguts explícits que volem fer arribar.

El professor Enric Ramiro presentarà una intervenció amb el títol "Quan la sin-ta-xi no és un mot oriental: una visió educativa optimista". Ramiro ha publicat llibres d'aplicació pràctica a l'aula, com La maleta de la ciència. Ramiro aportarà la seua experiència sobre el que significa ensenyar en valencià als instituts "sense arribar a l'Afganistan" i explicarà la utilitat de llibres com Gramàtica zero a través d'un conjunt d'exercicis pràctics de subsistència. La xarrada s'iniciarà parlant de Canal 9 i TV3 i conclourà amb un conte sufí.

En tercer lloc, la intervenció "Per fi, una gramàtica sense gramàtica: la Gramàtica zero" de Francesc Esteve oferir una triple possibilitat d'ús: per a comprovar els coneixements, per a consolidar uns fonaments gramaticals i per a trobar una solució ràpida a un dubte concret.