­

«Paisatges fortificats. Torres, muralles i castells a les terres valencianes» és el títol de l'últim llibre que José Manuel Almerich va presentar al desembre en el Centre Excursionista de València. Tal com el seu títol indica, amb aquesta obra l'autor pretén fer un recorregut per la cultura patrimonial i paisatgística de la Comunitat Valenciana en la seva època de castells.

«Un viatge apassionant per la cultura de la defensa que no pretén investigar sinó divulgar, ficar al servei del ciutadà un patrimoni emplaçat a les altures o colpejat pel mar, un patrimoni únic i desconegut que amaga les claus de la nostra història com a poble i com a societat», diu el mateix escriptor. Es tracta d'un llibre que, si bé pot prendre's com un perfecte document del que va ser el territori valencià en altres èpoques, també resulta ideal si el que ens interessa és organitzar excursions o visites culturals i, sens dubte, sorprenents sense sortir de la Comunitat Valenciana.

La idea de la publicació va sorgir a partir de la proposta que va fer l'editorial Bromera a l'autor, que ja havia col·laborat amb ells anteriorment en altres 4 ocasions. Segons explica Almerich, en aquest llibre té una importància especial, a part de la temàtica, la imatge ja que són les fotografies les encarregades de traslladar al lector l'encant dels paisatges valencians solcats de castells, muralles i altres fortificacions.

Així doncs, en prevaler la imatge sobre el text, entre les seves pàgines es poden admirar més de 170 fotografies, algunes d'elles preses pel propi autor que desperten el desig en els lectors de visitar els diferents racons de la comunitat. En el llibre s'estableix una classificació dels castells en quatre parts. En la primera es parla dels castells de la costa valenciana, aquells que servien per defensar el territori de les invasions d'ultramar. A continuació es fa un recorregut pels castells de muntanya com per exemple els del Maestrat. La tercera part es correspon amb els castells de frontera com són els de la vall de Cofrents o la vall del Vinalopó. I finalment, en l'última part que és la preferida per l'autor, és en la qual s'analitzen els tipus de construccions més humils, entre elles ermites i masies fortificades.