Almussafes és una de les localitats més actives culturalment de la Ribera i des d'aquest curs també conta amb un dels punts de referència en l'ensenyament instrumental de dolçaina. De fet, el Centre Autoritzat d'Ensenyaments Artístics Professionals de Música "Lira Almussafense" és un dels cinc de tota la Comunitat Valenciana que imparteix aquesta especialitat. En total, són quatre cursos del grau elemental i altres sis del professional els quals componen l'oferta formativa a la qual s'han acollit un total de vuit alumnes. "Malgrat que és un instrument bastant demandat, existeixen pocs professors titulats", explica la directora del centre, Magnolia Puchalt.

El valor a l'alça de l'instrument de vent valencià per excel·lència i el tancament de l'altre centre més proper aquest curs, el de Silla, fa pensar als responsables de la "Lira Almussafense" que el pròxim curs es rebran més sol·licituds de matrícula. "No estic per res penedida d'haver posat en funcionament aquesta especialitat", reconeix Puchalt.

La directora diu trobar-se "sorpresa" pels resultats que en un breu espai de temps estan assolint els alumnes de la mà del professor titulat responsable de l'àrea, el sollaner Francisco de Domingo. "Tenim una visió molt limitada de l'instrument, però en la primera audició el resultat va ser increïble", explica. En combinació amb els alumnes de percussió, els estudiants de dolçaina van oferir un espectacle al més alt nivell. "Jo he escoltat una sonata de Bach per a piano i dolçaina que dóna bon compte d'això", afirma Magnolia Puchalt.

Més crisi, més alumnes

L'increment de les especialitats impartides en el centre almussafenc ha sigut paral·lel a l'augment del seu alumnat al llarg dels últims temps. "Malgrat la crisi hem seguit registrant més matrícules. Hem passat dels 54 anys fa quatre anys fins als 107 alumnes oficials actuals entre els graus elemental i professional".

Però Puchalt reconeix que ha hagut de fer "esforços" per a sortejar la retallada en les subvencions autonòmiques encara que en el cas d'Almussafes "no ha estat tan gran com en altres centres". Encara així, la "Lira Almussafense" duu dos anys de rebaixes en el sou del professorat, però pot felicitar-se de no haver acomiadat a cap dels seus docents.

En part, també, gràcies a l'esforç dels pares qui "segueixen portant als seus fills a estudiar". "Les altres dificultats que vam trobar estan en la compra d'instruments o en la seva reparació", explica. "Abans els pagava la societat musical, però ara hem de demanar-los als pares que ho facin ells perquè les ajudes municipals les destinen al manteniment del centre", conclou Puchalt.