La Trocamba Matanusca va nàixer fa uns sis anys a Ontinyent quan se juntaren onze músics de pares i mares tan diversos com el heavy, les bandes tradicionals o la cúmbia. Aquesta banda serà la protagonista demà, a la Wah Wah, de la festa de presentació de l'Iboga Summer Festival a València, última parada d'un itinerari festiu que ja ha passat per La Corunya i Madrid.

«No només hem observat un creixent nombre d'adeptes valencians a les músiques de l'Iboga en aquests tres anys», introdueix Álvaro Garro, codirector del certamen, «també les bandes que es decanten pel balkan, gypsy, ska o swing han anat en augment, com ho demostra que la quarta part dels participants en el nostre concurs de grups siguen valencians». Per això, en aquesta edició Iboga reserva part de la seua programació a grups que canten en valencià. En aquest sentit la Trocamba representa l'expansió de la música balcànica „que arriba a Bogotà, d'on procedeix Burning Caravan, el grup que inaugurarà l'escenari principal del festival el 23 de juliol, a Tavernes de la Valldigna. Un dia més tard tocarà la banda valenciana, en la mateixa vetlada que Gentleman & the Evolution, cap de cartell del festival, i The Beat, banda britànica que va encapçalar en els 70 l'ona del 2Step. Malgrat tractar-se d'un grup instrumental, la Trocamba ha sigut permeable a veus com la de Pep Gimeno Botifarra.

Mes enllà de la banda d'Ontinyent, el festival compta amb les formacions de l'Horta Nord X-Fanekaes i Skatuttipresto; Karra ska'l des de L'Alcoià i el Comtat; i Nius de Nit representant la música local del festival.

La influència de les músiques pròpies de l'Iboga pot veure's també en la presència de grups locals que participen en el concurs de bandes. Nou, d'un total de 34. Així, de la província de València procedeixen Stephanie Cadel et La Caravane, Skatuttipresto, Arturo Moreno y Los Chipirones, La Fístula Valkànica, Baketà i La Caravana; de la província d'Alacant s'an presentat Teahmen i Kontaminació Akústica.