Europa Press, València

L´Institut Valencià de Cinematografia Ricardo Muñoz Suay (IVAC)-La Filmoteca ha descobert les úniques imatges en moviment que hi ha del Premi Nobel Santiago Ramón y Cajal. Es tracta d´un fragment d´uns sis minuts pertanyent a una pel·lícula d´una hora datada als anys vint, trobada en una casa particular de les Salines (l´Alt Vinalopó) i que suposa un «fita per a la història de la documentació cinematogràfica», segons va assegurar ahir la secretària autonòmica de Cultura, Concha Gómez, que ha destacat la «gran vinculació» del metge amb la ciutat de València, on va desenvolupar bona part de la seua carrera.

La troballa és el resultat de mesos d´investigació i d´un procés en què han coincidit «la casualitat i el treball», va declarar el director de l´IVAC, José Luis Rado. Segons va relatar, La Filmoteca Valenciana va rebre la informació que una veïna de la població de les Salines conservava al seu domicili uns rotllos de pel·lícula a què es va titular de forma provisional Qué es España.

En visionar el material, els responsables de la institució es van adonar de la seua importància, ja que correspon a una pel·lícula dels anys vint sobre la cultura, l´educació i la investigació científica a l´Espanya de l´època i en què apareixen personalitats com Benito Pérez Galdós, Ramón Menéndez Pidal, Américo Castro, Dámaso Alonso, Juan Negrín, el físic Enrique Moles i l´escultor Victorio Macho, entre d´altres.

A més, han descobert que la filmació incloïa uns sis minuts amb imatges en moviment de Santiago Ramón y Cajal datades el 1926, una possibilitat «que s´havia descartat totalment», va assegurar Rado, que ha expressat la seua emoció per esta troballa. «És com pegar un mos a la memòria», va asseverar.

El responsable de la Filmoteca va subratllar també que «d´ací a uns 30 anys serà impossible recuperar material d´esta època», ja que la pel·lícula original -tot i que es trobava en bon estat degut a la seua escassa difusió- té un suport de nitrat, un material «altament combustible i molt sensible als canvis de temperatura». Per això, ha comparat haver trobat este film amb «trobar la peça d´un puzle que saps que mai no acabaràs».

La propietària de la pel·lícula l´ha venuda a la Filmoteca Valenciana, de manera que l´original es conservarà als arxius d´esta entitat. No obstant, l´IVAC ha realitzat una còpia de seguretat de les imatges de Ramón y Cajal per a cedir-les a la Societat Estatal de Commemoracions Culturals (SECC) -organisme que col·labora en la restauració de la peça- i la Residència d´Estudiants de Madrid perquè forme part de l´exposició commemorativa del Centenari del Nobel a Santiago Ramón y Cajal que ahir es va inaugurar en la capital d´Espanya.

El responsable de l´arxiu de l´IVAC, Ignacio Lahoz, va explicar que en estos moments els tècnics treballen en la restauració i la documentació de la pel·lícula, sobre la qual hi ha «molts dubtes que aclarir», va afirmar. Així, ha dit que la «principal incògnita» és esbrinar el «fil conductor» d´esta cinta, «per qui va ser produïda i amb quin objectiu».

Respecte d´això, José Luis Rado ha fet notar la «complicada situació política de l´època» i ha especulat amb la possibilitat que la pel·lícula, que hauria tingut una distribució en escoles i centres de formació, s´haguera amagat per motius ideològics.

Rado ha instat a ser «prudents» i a esperar a tindre totes les dades possibles. Segons la seua opinió, la pel·lícula no podrà presentar-se «amb tot el rigor i amb molta més informació de què disposem ara» fins a la pròxima primavera. L´IVAC s´ha posat en contacte amb el Centre Superior d´Investigacions Científiques (CSIC) per a identificar totes les personalitats representades en la pel·lícula.