Europa Press, València.

La sostenibilitat ambiental de la festa és un dels temes que centren l´edició de 2008 de la «Revista d´Estudis Fallers», que edita l´Associació d´Estudis Fallers amb l´objectiu de proporcionar una «oferta diferent i complementària» de la resta de publicacions d´aquest gènere. L´associació presentà ahir l´exemplar i els nous continguts de la seua pàgina web en el casal de la Falla Na Jordana. El número 13 de la publicació conté aportacions a la reflexió i l´estudi sobre la festa des de diverses disciplines.

Així, en l´apartat de reflexions es dedica un dossier monogràfic a arreplegar algunes intervencions sobre la sostenibilitat ambiental i social de la festa fallera. Així, s´inclouen diversos articles de Joan Francesc Álvarez (químic); Víctor Belloch (biòleg i tècnic en educació ambiental); Amando García (catedràtic de física aplicada de la Universitat de València i vicepresident de la Societat Espanyola d´Acústica); Emilio Tamarit (president de la Falla Lepant-Guillem de Castro) i Daniel Buj (president de la Interagrupació de Falles).

A més, en la secció «Materials d´Estudi» s´ofereix el treball de Joan Castelló, periodista i membre de l´Associació d´Estudis Fallers, sobre les 500 falles de la Secció Especial, «imprescindible» per a prémer la importància social, econòmica i festiva de la secció d´or de les falles; i un article de Salvador Ciscar Juan, investigador local i membre de la Comissió d´Estudis Fallers Torrentins (Confet), que aporta noves dades als estranys successos de març de 1957, quan una espècie d´«insurrecció fallera» va acabar amb la destrucció de les falles de Torrent i uns greus altercats públics. Els sociòlegs Emma Gómez i Gil-Manuel també