La «llonganissa» és un embotit llarg i prim, fet amb carn de porc picada i adobada amb diverses espècies. La «llonganissa de Pasqua» és una varietat seca, més llarga i estreta que la llonganissa normal, que se sol menjar crua durant els dies de Pasqua.

Una de les locucions més usades amb la paraula «llonganissa» és «lligar els gossos amb llonganisses», amb què s'apunta a una situació de gran riquesa, sovint utilitzada irònicament per a criticar la creença injustificada d'algú respecte a l'abundància existent en un lloc. L'origen d'esta expressió prové d'una anècdota ocorreguda en un poble de Salamanca, on una treballadora d'una fàbrica d'embotits, cansada de les molèsties que originava un gosset, el va lligar a la pota d'un banc amb una tira de llonganisses.

La paraula «llonganissa» prové del llatí «lucanica», on ja s'utilitzava amb el mateix significat, i es deia així perquè este producte s'elaborava en la regió italiana de Lucània. La forma llatina originària quedà lleument alterada per la influència de l'adjectiu «llong», 'llarg'.

Més informació...