Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Titín III, el Rovellet de la pilota basca

Als 48 anys, el jugador de La Rioja continua omplint frontons per tota Espanya i és el pilotari més rendible. Acompanyat de Jairo, ha guanyat dos desafiaments als campions valencians

Els jugadors que van participar ahir en la partida disputada al frontó de Tuéjar. levante-emv

Frontó de Tuéjar, diumenge 15 d'octubre de 2017, onze i mitja d'un solejat matí. Augusto Ibáñez, «Titín III» del xicotet poble de Tricio, en la Rioja, s'arregla les mans en el vestuari . Ho fa an cura i paciència, com acaronant unes mans carregades d'emocions i d'èpica. Junt amb ell, Jaio, un pilotari que arriba de Bizcaia, de la terra de Garcia Ariño... Juguen la seua segona partida consecutiva en menys de 24 hores contra els campions per parelles de Comunitat Valenciana: Pasqual de La Pobla de Vallbona i Moro de Massalfassar. Han acudit al frontó gents arribades de La Serrania, de La Plana d'Utiel i de l'Horta. Finalment esta confrontació ha sigut possible gràcies a un regidor d'esports de la localitat, romanés de naixement.

Xafen el frontó els pilotaris.

Els valencians, xarren amb Titín III, i li escolten embadalits. Els seus ulls transmeten una admiració incommensurable. Pasqual de La Pobla comentarà al final de la partida que: «Podré contar als meus néts que vaig jugar contra Titín III». El riojà es deixa fotografiar per uns xiquets que han acompanyat son pare a la partida. Tots el contemplen. D'ací a tres mesos complirà els 49 anys. Fa tres que va deixar de jugar en la màxima categoria professional per a fitxar per Garfe, l'empresa d'un paisà riojà que organitza festivals per quasi totes les regions espanyoles, portant este esport als llocs més recòndits, en frontons de qualsevol tipus.

Probablement ningú com Tomás Garrido fa tant a Espanya per mantindre viu este esport. Al cap de l'any organitzarà més de dos-cents festivals, en altres tantes localitats. «Titín III continua sent el pilotari més atractiu per als aficionats. Enguany ho tancarem anunciant-lo en més de 90 festivals. És el pilotari professional que més partits disputa. I un dels què més diners ingressa del conjunt de la pilota basca. Sempre és garantia d'èxit», afirma el gerent de Garfe.

Titín III viu esta etapa de la seua vida esportiva amb la mateixa intensitat de quan va començar. La partida la domina amb una certa claredat. Amb 31 a 19, a un total de 35, Pasqual canvia de pilota. Trau una de més tir i velocitat, que pot afavorir els valencians. Guanyen cinc punts consecutius. Torna al traure Titín i torna a canviar de material, no vol sorpreses i cal rematar la partida: 35-24. Ha sigut la seua una demostració continuada de la màgia en els quadros davanters. Tot un repertori creatiu, elegant de ganxos, deixades, dos parets. Cada colp seu, sempre amb criteri; la seua col·locació perfecta. El seu estat físic impressiona. Continua sent el més ràpid, qui es llança en suspensió per a tornar una pilota. No pareix possible que a la seua edat siga capaç d'eixes coses? es pregunten tots els aficionats.

Este cap de setmana ha jugat tres partits: dissabte, al matí, en Marcilla (Navarra), a la vesprada a Massalfassar i al matí següent, a Tuéjar. No és estrany que els seus ingressos, als 48 anys, superen amb molt els que obté el màxim campió dels trinquets valencians. Per això l'empresari es rebel·la: «Titín III no s'ha retirat. De fet està ajudant a promocionar la pilota per tota Espanya. Que no jugue en les empreses sostingudes per la televisió basca, amb diners públics, no vol dir que s'haja retirat...».

Titín III és el pilotari més tècnic que ha conegut la història de la pilota basca. «Seria el vostre Rovellet» afirma un aficionat riojà que coneix la història dels trinquets de la seua terra d'acollida. «I el més volgut» remarca un navarrés desplaçat fins a Tuéjar. «El mago de Tricio» va oferir una altra exhibició del seu ofici en les parets de Túejar. Tant que fins al presentador León, va haver d'interrompre la partida per a dedicar-li un parell de poesies que van arrancar ovacions. Torna Titín al seu Logroño, on dirigix una escola amb 70 alumnes...Serà capaç de transmetre tota eixa saviesa a les noves generacions? Algú, després d'abraçar-lo, es dirigix al cronista: «pots posar que és el jugador que va revolucionar la pilota basca per a fer-la més bella amb el joc a l'aire. Ell va ser el primer. Ara han arribat altres però cap ha aconseguit tanta bellesa en el joc», sentència.

El seu company Jaio ha tornat a demostrar la solidesa com a saguer... «M'encanta jugar amb les pilotes de 65 grams. I la bona acollida de l'afició valenciana. M'agradaria vindre més voltes», afirma. En això coincidix amb el seu mestre Augustoi: «L'afició a València és molt generosa. És un gust vindre per esta terra. I cal veure la quantitat de frontons que es veuen?»; Titín III es despedix de tots. Tots volen donar-li la mà a qui va guanyar quatre títols per parelles i un mà a mà en la modalitat del quatre i mig. Però això és estadística, més o menys densa, més o menys justa. Titín III, sense retirar-se, ja és llegenda del Joc de Pilota.

Compartir el artículo

stats