Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Sella consolida el seu domini en Perxa

L´equip de l´Alcoià aconseguix el seu desé títol front Castell de Castells, en la final celebrada a Penàguila (10-7)

Sella consolida el seu domini en Perxa

Penàguila apareix als ulls del viatger com el poble que busca el refugi amorós de la Serra d´Aitana, entre xicotets bancals d'oliveres i ametlers que algun vell agricultor encara treballa per allò de fer el que feia el pare. Han crescut pins per tot arreu. Allà on la mà de l'home va deixar de cultivar van arribar les llavors de pins per a donar ombra i companyia a les terres en altre temps alegres i acompanyades. Allí, en els seus carrers estrets d'altes fatxades, carregades de balcons i finestres, el Joc de Pilota seguix viu. Des de quan? Qui sap... Sens dubte des de les profunditats de la història... En eixe mateix territori muntanyós trobarem el trinquet de pilota grosa de l´ Abdet, (Confrides) en perfecte estat de conservació des que es construïra en 1772...avans de la Revolució Francesa. Jugaven a pilota només els cristians, majoritaris sempre a Penàguila? Participaven del joc els pobladors musulmans? Seria este joc un mitjà d'integració entre les dos comunitats? El que pareix evident és que els moriscos expulsats en aquells principis del XVII des del port de Dénia no es van portar amb ells la tradició del joc de pilota.

La modalitat practicada a Penàguila i els pobles de la serra d'Aitana és la perxa, la que millor s'adapta a les característiques de l'entorn. En els pobles rectes, d'àmplies vies, va primar el joc a Llargues. En els pobles muntanyosos, d'empinades i estrets carrers s'optava pel traure curt de la perxa o la galotxa. És una norma general, que té les seues excepciones...I allí, a Penàguila, es va viure ahir la festa de les finals de l'especialitat. Es van ajuntar gents de la muntanya i de l´Horta, de la Marina i l´ Alacantí, que parlen el mateix idioma, unides per l'amor a un esport arrelat en els seus pobles.

En la tercera categoria, sessió matinal, va correspondre el triomf a un equip de l´Horta Nord. Borbotó derrotà a Agost per 10 a 8. L'estima cap al Joc a Ratlles que sempre ha tingut este club li ha donat la seua recompensa. En la segona categoria un equip de Sella es va imposar a un altre de Benifallim després d'intensa partida: 10/9. La partida final, en sessió vespertina, enfrontava als primers equips de Sella i de Castell de Castells. Els de Sella, reis de la taula de campions històrics. Va aconseguir el seu primer títol en 1986 i, des d´aquell any, és el dominador indiscutible amb un total de nou victòries. Les últimes quatre, de manera consecutiva. Castells va disputar una final en 2011, que va perdre davant de Tibi. Els pronòstics no podían ser més que favorables a una formació que ha fet tanta història.

Els començaments de la partida van fer pensar en una confrontació amb molta emoció. De fet, la formació de Castells es va posar per davant en el marcador. Allí podia passar de tot. Els pilotaris de Sella s'enfrontaven a un rival de molta entitat que no els posaria fàcil el somni d'aconseguir cinc títols consecutius, la qual cosa suposaria augmentar un registre històric. Registre que finalment van aconseguir entre el deliri dels seus seguidors. Sella guanyà per 10 a 7. Aconseguix deu títols de les vint-i-set lligues disputades.

Compartir el artículo

stats