Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Euskadi trenca fronteres amb el Mundial de Colòmbia i recupera el Joc a Llargues

La selecció basca ha sigut possible després de la seua integració oficial en la CIJB fa quasi dos anys

Euskadi trenca fronteres amb el Mundial de Colòmbia i recupera el Joc a Llargues

El Mundial de Colòmbia ens presenta dos grans novetats: la presència de la selecció cubana, per primera vegada en una competició internacional de la CIJB i el debut de la selecció d'Euskadi en una cita oficial, amb el seu himne i la seua bandera. Els primers es perfilen com a seriosos aspirants en la modalitat d'One Wall, o frontó internacional.

La selecció basca ha sigut possible després de la seua integració oficial en la CIJB fa quasi dos anys, en la reunió de la comissió executiva celebrada en Donostia. La petició del llavors president Patxi Jaúregui va ser votada unànimement basant-se en una realitat històrica: el joc de pilota pertany a l'acerb cultural del poble basc i es coneix allí moltíssim abans que l'existència de les fronteres estatals de l'actualitat.

La peculiaritat d'este esport, la filosofia d'integració de la CIJB, que seguix el seu lema de Unir en la Diversidat va pesar sobre qualsevol altra consideració: «Parlem d'esport, i el joc de pilota s'estén per regions des de temps immemorials. El natural és que cada una d'elles puga expressar-se com a tal en un esdeveniment internacional...», afirmava el president José Daniel Sanjuán. La visita de l'actual president de la Federació d'Euskadi , Gozton Ebil a València el passat mes d'abril, rebut pel conseller Vicet Marzà, va confirmar el desig d'intensa col·laboració entre els àmbits institucionals basc i valencià en el desig de promocionar un dels seus senyals d'identitat més significatius.

La selecció basca acudirà a Pasto amb una delegació de dotze persones. Cinc pilotaris per a les modalitats masculines directes : Chaza, Internacional i Llargues, dos per a la modalitat d'One Wall i dos dones per a les femenines d'esta última especialitat. Tot sota la direcció tècnica del seleccionador Jose Mari Mitxelena, de Oiartzun, un entusiasta en la recuperació dels jocs directes en territori euskaldun. Enguany s'ha disputat la segona edició de la Lliga Basca de Bote Luzea, joc a Llargues dels bascos, practicat amb una pilota de 80 grams. Han participat un total de huit formacions representant a tots els territoris bascos d'Espanya i França. La final es va jugar el passat cap de setmana en Llodio (Àraba) , amb victòria per a la representació de Bizkaia. El passat any la final es va jugar en la localitat navarresa de Leiza. El seleccionador afirmava que l'objectiu de la seua formació és «participar i aprendre, mostrar la nostra identitat com a poble».

Compartir el artículo

stats