Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

Manel Reig i Giner: "Amb un bon entrenador, els pilotaris poden jugar a alt nivell fins als 42 anys"

«La pilota no està investigada, queda molt per ´rascar´», assenyala el que ha estat entrenador de Félix, Sacha i Giner

Manel Reig i Giner: "Amb un bon entrenador, els pilotaris poden jugar a alt nivell fins als 42 anys"

P Què tracta la seua investigació?

R El meu treball pretén abordar l´avaluació de la condició física del jugador de pilota. Hi ha poques investigacions sobre el rendiment esportiu en la pilota. En 2010, el professor Víctor Agulló va fer un recopilatori dels estudis sobre pilota. El que hi havia sobre el rendiment esportiu no arribava al 2% del total. Des d´aleshores, només el professor José Martínez ha tractat el tema.

P Com naix la idea?

R Tots els treballs de la carrera (Ciències de l´Activitat Física i Esport) que he pogut els he enfocat a la pilota perquè és un tema que domine, sóc jugador, i sé on buscar. A més, tot el que puga aportar val per enriquir els coneixements de pilota. En eixos moments estava exercint de preparador de Félix, Sacha, i Giner de Murla, i vaig pensar en fer un treball en profunditat sobre el rendiment. La persona amb més autoritat sobre el rendiment esportiu en la facultat és la doctora Cristina Blasco, que va ser la meua tutora.

P Què s´ha trobat en el món de la preparació física dels pilotaris?

R Un gran ventall de mètodes d´entrenament diferents que han sigut aplicats aleatòriament. La ciència de l´activitat física i l´esport ja dóna algunes pistes, però la pilota no està investigada. Queda molt per «rascar». Amb els meus jugadors aplicava els entrenaments des de la meua opinió, però m´havia de basar en les sensaciones d´ells per saber com aplicar-los. No hi havia una resposta científica. El que fem, al final, és un prova-error basant-se ensensacions dels jugadors i la nostra v ista. Cal trobar uns instruments per poder avaluar científicament eixos resultats.

P El pilotari professional necessita un entrenador?

R Antigament els jugadors es diferenciaven per la seua naturalesa, per la seua herència genètica. Però hui, ha quedat demostrat que per optimitzar el rendiment cal entrenar d´una manera sistematitzada. Per això és recomanable que tinguen un entrenador amb una formació universitària. A més, la lectura és senzilla. Només cal fixar-se en la quantitat de lesions que s´han reduït des que els jugadors tenen un preparador.

P Pot haver un campió d´escala i corda o de raspall sense una bona preparació física?

R Ara un campió necessita un preparador físic. Només cal vore que tots els jugadors que han arribat a la fase final de l´Individual d´escala i corda i de raspall tenen un entrenador. No hi ha dubtes.

P Complica la preparació dels pilotaris el fet de que es jugue tots els dies i no hi haja un principi ni un final de la temporada?

R Has d´anar partida a partida. No es pot preparar un campionat a conciència perque no pots dir a un jugador que jugue una partida del dia i a dia sense donar-ho tot. Perquè el públic i els trinqueters demanen espectacle i la pilota, a més d´un esport, és espectacle.

P Des del seu punt de vista, quins són els errors més comuns en la preparació física dels jugadors?

R La gent es guia per sensacions, pot ser que sota una base científica hi hagen errors, però per als jugadors el més important el dia abans de la partida és com es noten ells. Per això, les càrregues d´entrenament que s´apliquen, com no hi ha res estudiat, són un poc a gust del consumidor. He tingut jugadors que necessitaven arribar a les partides un poc cansats i altres que preferien començar molt fresquets.

P Fins a quina edat pot rendir a alt nivell un pilotari?

R Amb un bon preparador físic, un jugador pot arribar fins als 40 o 42 anys. Evitar les lesions o recuperar-se abans d´elles és molt important. També supervisar i evitar els errors tècnics durant els entrenaments. A més, ara que es juga sense galeries el que prevaleix és la tècnica, i això només es pot guanyar amb entrenaments.

P Cal ser un expert en la pilota per a ser entrenador de pilota?

R Conec preparadors físics de grans equips de futbol i de bàsquet que no tenien ni idea d´eixos esports en el seu moment perquè procedien d´altres. Però, van analitzar l´esport, el van estudiar i van fer atenció al que deia la ciència per dissenyar, sistematizar i planificar entrenaments. I els seus equips han aconseguit èxits. Així que crec que no cal ser un superconeixedor de l´esport, però també és cert que facilita la tasca. Hi ha detalls que no es veuen si no els has viscut. Diuen que l´experiència és un grau.

Compartir el artículo

stats