Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Vicent Alcaraz: "Necessitem imaginació per omplir els trinquets"

«El Govern s´ha de rascar la butxaca si no vol que la pilota caiga», assenyala l´empresari d´Oliva

Vicent Alcaraz: "Necessitem imaginació per omplir els trinquets"

Vicent Alcaraz (Oliva, 67 anys) és un dels pilars que sosté la pilota professional. Un motor fiable i silenciós que, des de fa anys, impulsa el vol d´un esport necessitat d´un nou full de ruta cap a la normalització. Enamorat del raspall des de menut i encisat després per l´escala i corda, l´empresari valencià es va inventar en 2012 un trofeu, el Savipecho, que per primera vegada unia estes dues modalitats de la pilota. Enguany compleix la seua cinquena edició amb més força que mai.

«Feia anys que col·laborava amb el món de la pilota perquè sempre he tingut molta afició. Vam començar a provar amb desafiaments entre jugadors d´escala i corda i de raspall i vam vore que la gent anava molt més al trinquet. Així que vam pensar de fer dues partides el mateix dia i vam començar a fer-ho en el trofeu», explica Vicent, ajudat sempre pel seu germà Salvador. Ells dos encapçalen Savipecho, una empresa dedicada a la compravenda de milions de kilos de taronges i mandarines i que s´ha consolidat com un dels grans patrocinadors de la pilota professional.

Amb tot, Vicent Alcaraz detecta seriosos problemes en la gestió de la pilota. «Ara estan agobiats. Més d´una vegada hem hagut d´avançar diners per a que els jugadors cobraren. I és que no entren patrocinadors. Cal gent que empente als empresaris, algun polític que tire una mà. M´agradaria que tot açò funcionara i vore els trinquets plens, per això vaig comançar a ajudar, però està costant massa. A més, amb la mitat de gastos es podria funcionar igual», explica el propietari de Savipecho, que no dubta en assenyalar als polítics com a responsables de la situació que viu la ´vaqueta´.

«El Govern valencià s´ha de rascar la butxaca si vol que açò funcione. I amb poc es podria fer molt. Els polítics, en general, s´han portat malament amb la pilota i poden fer més. A banda, la televisió fa molta falta. En quan s´obriga podria entrar algun patrocinador més perquè per a la publicitat és important», subratlla Alcaraz.

«Al final, una de les claus per a reviscolar és rascar-se la butxaca per a tindre premis bons. Els trinquets es plenarien i els jugadors guanyarien més. Hi hauria més espectacle. Però per a això calen diners. Abans es jugaven molts a les travesses, però el futur no passa per ahí. Les travesses no salven a la pilota. Ha d´haver un canvi. Fer grans trofeus amb premis importants. Ahí els ajuntaments i els polítics han d´involucar-se si no volen que açò caiga», afegeix Vicent, amb un lloc com a patrono de la nova Fundació per a la pilota professional.

Més partides en festes

Però, si alguna cosa té Vicent Alcaraz són idees. Iniciatives per a que la pilota repunte o, al menys, ho intente. «Costa d´omplir el trinquet. Necessitem un poc d´imaginació per omplir-lo. És cert que hi ha pocs jugadors, però són millors que els d´abans, deixant al marge a Paco Genovés, clar. En canvi, al trinquet va menys gent. Per què? Sempre he dit de fer les partides el diumenge de matí o el divendres per la nit. Deien que els jugadors no volien, però s´omplien els trinquets. Ara no es fa. Crec que així es podria enganxar a la gent jove. Perquè fer partides un dimarts a les quatre de la vesprada... Els que gestionen tot açò han d´atrevir-se, fer-ho i dir ´a vore que passa´», apunta l´empresari d´Oliva, que incideix en el notable nivell dels pilotaris actuals. «Ara Puchol II i Soro III es berenarien a la majoria dels jugadors d´abans. El canvi físic és molt evident. Són pilotaris espectaculars», remata.

A banda dels canvis en els horaris de les partides, Vicent Alcaraz també creu que les festes dels pobles són fonamentals per arrelar l´afició entre els joves. «Enguany, en les festes de Moros i Cristians d´Oliva vam dir de fer dues partides grans. Es va omplir el trinquet i els festers van guanyar diners. Eixes coses es poden fer. Els responsables dels trinquets no ho veuen clar, no volen, però estic convençut de que en la setmana de festes de cada poble caldria fer més partides», argumenta. «Vore un trinquet ple és molt bonic. Eixa passió? Ara només es veu en quatre finals. I eixa és la lluita, que la gent vaja més al trinquet i enganxar a la joventut», conclou Vicent, un dels discrets mecenes de la pilota professional.

Compartir el artículo

stats