Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

Enric Morera: "La pilota no pot esperar viure de la subvenció pública"

«Més empreses haurien de vore que la pilota és un bon aparador per a invertir», assenyala Morera

Enric Morera: "La pilota no pot esperar viure de la subvenció pública"

P Se li veu el braç un poc rovellat... Fa molt que no juga?

R Molt de temps. Hauria de jugar més. La pilota és un esport molt complet i la seua pràctica és molt sana, però no tinc el temps que voldria per a jugar.

P D´on ve eixa afició a la pilota?

R El meu iaio era marxador al trinquet El Zurdo de Gandia. El vaig mencionar en la presa de possessió de la presidència de Les Corts. La pilota i les persones que la practiquen són cavallers. No hi ha cap denúncia per manipular partides, tot i que es jugen diners. És un esport noble i molt valencià. En un moment de la meua vida vaig col·laborar en les reflexions sobre la necessitat d´adaptar al món actual un esport amb unes arrels tan profundes.

P La pilota està ara millor que quan el seu iaio era trinqueter?

R Està millor. S´ha sabut adaptar. Va aprofitar l´oportunitat dels anys 90 per a passar de les partides soltes als pobles a un món competitiu que va obrir noves portes. L´última potser siga la partida de Puchol II a Nova York. La pilota és més que un esport, és un element d´identitat que té episodis al llarg de la història. El que passa és que ha patit la crisi, la desaparició de la televisió valenciana i també de Bancaixa. Ara hi ha una oportunitat per adaptar-se al segle XXI.

P La pilota viu un moment clau?

R Estem en un punt en el que cal aprofitar les fortaleses de la pilota, que són moltes, per ampliar la seua dimensió. El punt feble és el món professional, perquè no té sentit que els grans campions no puguen tindre una dedicació plena a la pilota. Però s´ha obert la pilota al món adaptat, a les dones, cada vegada hi ha més clubs, més escoles... Això és important. També la seua internacionalització, que obri la porta a ser un esport olímpic. Seria una gran revolució.

P Hi ha un problema d´autoestima amb la pilota?

R Sí. Està l´exemple dels vins valencians. Els productors em deien fa anys que per entrar als restaurants valencians primer hagueren de fer vore que estaven a restaurants de Madrid, de Barcelona, del País Basc... Només donant eixe pas van ser valorats ací. Tenim un problema d´autoestima. Durant molts anys s´ha fomentat l´autoodi. Allò nostre era negatiu, i això ha sigut negatiu per a la pilota. Eixe autoodi ha marcat molt la pilota com una cosa menor, secundària, de poble, en el sentit pejoratiu. Però, s´ha aconseguit que la pilota siga un espai d´orgull i amb un futur potent si es donen els passos adequats.

P Què en pensa de la nova fundació per a la gestió de la pilota professional?

R Dignificar la situació dels pilotaris professionals és clau, perquè són els ídols dels xiquets. L´objectiu de la fundació és ser un instrument per a millorar la situació dels professionals mitjançant ingressos d´empreses i actors privats per als que la pilota ha de ser bona per a millorar la seua dimensió comercial. Es va fer un intent molt digne per part de Valnet, però va agafar tota la crisi.

P El món de la pilota sol queixar-se prou dels polítics. Alguna cosa a dir?

R La pilota té un factor positiu i és que té darrere a totes les institucions. Potser en algunes etapes més de boca que de fets. La pilota no pot esperar viure de la subvenció pública, no seria sa ni positiu. Les institucions han d´estar al costat de la pilota i em consta que ara hi ha un cohesió molt sustantiva. Però, les instucions han de crear les condicons per a que la pilota puga desenvolupar-se. S´han incrementat les ajudes i hi ha una mirada molt positiva per part de la direcció general d´esports de la Generalitat. Ara, els poders públics no poden resoldre la situació de la pilota.

P Li agrada la reforma del trinquet Pelayo?

R És una reforma positiva i innovadora amb el gastro-trinquet. Tant de bo es poguera adquirir algun baix del voltant per esponjar el trinquet i fer un nou espai més ample. Fa dos anys Pelayo tancava i en l´actualitat està en plenitud. Això és gràcies al món privat, a José Luis López.

P No depén tot un poc massa de José Luis López?

R Faig un reconeixement públic al treball que ha fet per la pilota. Tant de bo i hagueren més José Luis López o com els germans «Pecho» d´Oliva, que també són uns enamorats de la pilota. Estem en camí de trobar empreses com Baleària o Imedes, que han patrocinat el viatge de Puchol II. Més empreses haurien de vore que la pilota és un bon aparador, un d´autèntic, per a invertir.

P Hi haurà trinquet a Gandia?

R Està parat i és una llàtima que no es puga finalitzar. Gandia sempre ha sigut una plaça forta de pilota. Espere i desitge que s´inaugure prompte.

P Quin és el futur de les travesses al trinquet?

R Les considere positives i s´haurà de buscar fórmules per a que qualsevol puga pagar algun euro. És un al·licient de la pilota que no ha de condicionar el joc, però que és inherent a la pilota.

P Quin pilotari li ha agradat?

R Grau, perquè el que va fer és una heroïcitat: ser mitger i guanyar un Individual. Però cada pilotari té el seu punt. El carisma de Genovés, la força i la preparació d´Álvaro, l´elegància de Víctor...

P I amb quin jugador s´identifica en relació a la seua trajectòria política?

R Potser Miguel de Petrer. Perquè amb unes condicions tan adverses, amb tot tant difícil, va ser capaç de ser el número un. Això suposa un plus de sacrifici i d´esforç. A nosaltres també ens ha costat.

Compartir el artículo

stats