Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista | Pablo Berasaluze

Berasaluze: "Jugar la meua última partida a València i amb el fill de Paco Genovés serà molt especial"

"Si es jugara a escala i corda o raspall a Euskadi, estic segur que tindrien molt d'èxit", assenyala el pilotari

Berasaluze: "Jugar la meua última partida a València i amb el fill de Paco Genovés serà molt especial"

Què fa Pablo Berasaluze per terres valencianes?

Vaig vindre fa moltíssims anys, quan encara era un aficionat, per a jugar un torneig a Carlet. Vaig fer una gran amistat amb jugadors valencians i arran d'això, quan ja era professional, vaig començar a vindre molt de vacances per València. Anava a Oliva i estava amb Waldo. La pilota valenciana sempre m'ha agradat, des que la vaig vore per primera vegada, i sempre que podia tractava d'escapar-me per a vindre. He vist moltes partides de Waldo i també de Genovés.

I què és el que més li agradava de les modalitats valencianes?

La que més he vist ha sigut el raspall. Tinc una gran relació amb Waldo i l'he vist jugar molt. Però també he vist jugar a escala i corda. A Genovés, a Álvaro, a Puchol... Es juga amb molta velocitat i és molt espectacular de vore.

Va demanar expressament jugar hui amb Genovés II?

Sí. Fa molts anys vaig jugar contra Paco Genovés. És una persona increïble que s'ha portat sempre molt bé amb mi. Mai havia jugat amb el seu fill, Genovés II, així que quan em van dir de vindre a jugar al Puig, només vaig posar una condició: tindre de parella a Genovés II. Jugar la meua última partida a València i amb el fill de Paco és molt bonic, serà molt especial.

Es va retirar del professionalisme fa més d'un any. Esta és, sí o sí, la seua última partida?

Em vaig retirar en octubre de 2016 i m'han dit de tornar a jugar a Euskadi. Sempre he dit que la meua última partida va ser aquella que vaig jugar a Bilbao. I vinc ací per una raó especial. Vinc perquè sempre m'han tractat com si estigués a casa i per a mi, acomiadar-me de l'afició valenciana era especial. Si em torne a vestir de blanc és només per això.

Podrà adaptar-se amb facilitat al frontó del Puig?

És xicotet, però m'adaptaré. El que més costa és la velocitat de la pilota, que és molt ràpida. Intentarem fer-ho el millor possible per a que la gent disfrute.

Jugarà amb Genovés II i contra Puchol II i Alejandro. Creu que algun jugador valencià pot plantar cara actualment a les figures basques?

Amb la pilota amb la que es juga allí ho veig molt difícil. Ací hi ha altres costures de la pilota. Amb les d'allí es complicat competir amb les figures. Potser si a València s'ensenyara des de la base a jugar amb la pilota d'allí, sí que podria haver jugadors en uns anys amb opcions. Però les costures per als joves d'allí són molt diferents a les d'ací. Per eixe motiu, quan hi ha enfrontaments entre bascos i valencians es rebaixa un poc el pes de la pilota.

Puchol II ha jugat contra l'estrela nord-americana de l'One Wall. Faria un bon paper als frontons d'Euskadi?

Crec que sí, però amb una pilota intermitja d'uns 70 grams. Així sí podria jugar. Per contra, amb una de 106 grams, davant d'Olaizola o Urrutikoetxea o qualsevol de les grans figures... Se li faria molt complicat.

Creu que la pilota valenciana va en camí d'arribar al nivell i al prestigi de la basca?

Deuria arribar. Per què no? Allí estem molt bé, la televisió ens recolza molt, hi ha publicitat, hi ha assistència de públic... Si ací les institucions es posen i ajuden amb una televisió... És un esport molt bonic i que enganxa molt a la gent. Per què no va a tirar endavant la pilota valenciana? Sempre que venia, feia anys, als trinquets hi havia molta gent. Ara hi ha grans figures i es pot avançar.

A Euskadi es coneix la pilota valenciana?

Hi ha gent que està prou posada amd els pilotaris d'ací. Abans més que ara. Sempre que jugava ací a València, els companys em preguntaven pels jugadors d'ací quan tornava: per Genovés, per l'altre... Si este joc, les modalitas valencianes com l'escala i corda o el raspall, es jugara allí, estic segur que seria molt bonic i tindria molt d'èxit. Ho recolzarien molt.

Que la situació de la pilota basca siga tan diferent a la de la valenciana té que vore amb el caràcter de cada poble?

Ací es deuria tindre més estima per la pilota, per les seues figures. Allí la gent està molt damunt d'elles i tenen molt de suport. La televisió té molta culpa, perquè cada setmana es fan entre set i huit partides. Això fa molt.

Els jugadors poden viure bé de la pilota a Euskadi?

Sí. Jo no m'he fet milionari i ara he de seguir treballant, però la pilota m'ha donat per a viure bé, comprar un parell de propietats i estar tranquil. Això és molt important, encara que després cal treballar. Ací no ens podem queixar. Jo he estat ben pagat.

Com és la vida del pilotari després de la retirada?

Quan portes 15 anys jugant i fent les mateixes coses, al final, sempre tens el cuquet de jugar. Em vaig retirar en un bon moment, però tenia clar que el meu cicle de pilota havia acabat. Ara tinc la sort d'ajudar als xavals com a tècnic de l'empresa Asegarce.

Compartir el artículo

stats