Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Pilota i centres històrics

Pilota i centres històrics

Fa un muntó d´anys, quan Paco Cabanes «El Genovés» estava en el seu apogeu, ja existia molta admiració pel conjunt de la pilota basca. D´ací va sorgir l´històric desafiament disputat en l´Eder Jai de Benidorm, el 7 d'octubre de 1986, que el va enfrontar a Martinicorena. Posteriorment, Genovés es va desplaçar al frontó de Beasain per a jugar contra el campió basc- francés Intxauspe. No van ser les millors experiències del nostre campió, fins al punt que un company periodista del Diario Vasco, vist allò que s´havia vist, es va atrevir a titular: «A Genovés le gano yo€» I es va quedar tan tranquil. Naturalment ens vam veure obligats a contestar-li en el mateix diari amb una lliçó d´història de la pilota i recordar-li que esperàvem els campions bascos en el joc de trinquet, en el joc directe. I li recordàvem que en les valls de les terres basc navarreses es jugava a Llarg fins a l´arribada del Chiquito de Eibar, que, va professionalitzar el ble o joc indirecte; que Perkain, i el Hijo de Simón, d'Arraioz, en la Vall del Baztan navarrés, van ser llegendes de principis del segle XIX. I que tots ells, com els duels entre navarresos i guipuscoans, o els que es van jugar a Madrid i Cartagena, es feien a Llarg. Segur estic que el 95% dels aficionats bascos desconeixien eixes dades. No diguem el famós periodista que va tindre l´atreviment de menysprear a una llegenda del joc de pilota a Espanya. Em consta que es va penedir del titular, perquè tots ens equivoquem moltes vegades. De fet, la resposta des de València la va publicar amb generosos caracters tipogràfics.

Hui, en terres basques es recupera amb creixent èxit els jocs de Perkain i El Hijo de Simón. Enguany es disputarà la tercera lliga Basca de Bote Luzea. Ja fa quaranta anys que es juga competició de Laxoa. La Federació d´Euskadi no ha dubtat a incorporar-se a la CIJB i afrontar amb decisió i magnífic nivell, perquè són grans pilotaris, els duels a Joc Internacional i Llargues i ser campions mundials femenins de frontó internacional ara denominat One Wall o Wallball.

No obstant això, de totes les activitats que es desenrotllen a favor de recuperar les modalitats originàries del que s´ha cridat a denominar Pilota Basca, hem de ressaltar un treball d´investigació a càrrec de l´arquitecte Daniel Carballo Ostoloza: «Implantación del Juego de Pelota en los Centros Históricos». Un minuciós recorregut per la història de la pilota basca des de les entranyes dels seus pobles, en els que, junt amb l´església es disposava de la Plaça de Llarg.

Daniel no es conforma de recórrer la geografia d´arxius municipals de la seua terra natal, sinó que, des d´un esperit creatiu, proposa la seua recuperació per a espais urbanístics actuals. En definitiva, posar a disposició de la societat del segle XXI un esport arrelat en la història dels bascos. Ens recorda que este és un tema «d´especial vigència en les ciutats contemporànies que, encara disposant d'una àmplia dotació d´edificis d'usos esportius, podem trobar els esdeveniments esportius al carrer més vanguardistes».

L´aportació de Daniel Carballo és la d´un gegant de la investigació que posa al nostre servici un material d´enorme valor en el camí de reivindicació del Joc de Pilota com a part indiscutible del patrimoni dels pobles que ho han sabut conservar. Un treball que suposa un abans i un després en totes les aportacions que tenen com a fi l´exaltació del nostre esport com a part indissoluble de l´ànima dels pobles.

Compartir el artículo

stats