Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Londres, Sacha i els somnis adormits

Londres, Sacha i els somnis adormits

setembre de 2010. València es convertix en el centre neuràlgic de la pilota continental. Europilota congrega als millors pilotaris procedents d'Itàlia, Bèlgica, Holanda, França, Anglaterra i València. S'aprofita l'esdeveniment per a inaugurar la primera de les realitzacions de la Ciutat de la Pilota. La cerimònia d'obertura del torneig es realitza, amb televisió en directe, en el preciós trinquet, perfectament preparat per a millorar les imatges. Tot impecable. Així passa també amb el denominat Stadium One Wall de Massamagrell, un luxe que permet afirmar als tècnics realitzadors de la Televisió Valenciana que es tractava «d'una impactant modalitat molt televisiva». La combinació de colors, les graderies a rebosar... Oferiren la millor de les imatges mai vistes en el vell joc de pilota a mà contra una paret.

Uns mesos abans d'Europilota, el president de la CIJB (Confederació Internacional de Pilota a Mà), José Luis López, havia visitat Londres per a conéixer la realitat de la pilota a mà en aquelles terres. Va visitar el col·legi St. Paul's, el més prestigiós dels instituts de secundària, per on han desfilat molts dels primers ministres britànics. Allí lluïxen en les parets les fotos dels millors pilotaris que han destacat en les diferents pistes cobertes que allí s'alcen. Juguen jóvens d'ambdós sexes. Rebotegen amb la mateixa perfecció que els valencians.

Es juga a pilota a mà en les millors universitats britàniques: Oxford, Cambrigde. Ho fan, com en quasi tots els llocs del món, a diverses modalitats, sempre de joc contra paret. L'England Handball s'afilia a la CIJB aquell anys de 2010. I es proclamarà campiona d'Europa d'One wall en una èpica final contra els valencians a Massamagrell. Els dirigents britànics se sorprenen de l'envergadura de la Ciutat de la Pilota que albergarà la quasi totalitat de les modalitats valencianes amb una plaça central per als jocs internacionals. «Sens dubte, València és la capital mundial de la pilota a mà», afirmen.

En dos setmanes alguns jóvens valencians com Sacha estaran en el torneig obert d'One Wall de Londres, que compta amb la cobertura mediàtica de la BBC. Anirà pel seu compte, perquè el xaval es busca la vida amb la decisió d'un jove emprenedor que té il·lusions. Si als vint anys algú no les té és que servix per a poc. Allí acudiran els millors jugadors d'One Wall d'Europa i de tot l'àmbit anglosaxó, dins del Pro Tour que uns pocs bojos somiadors repartits pels països europeus estan duent a terme.

Al mateix temps, el trinquet de la Ciutat de la Pilota de Moncada, joia de la modernitat en instal·lació per a les nostres modalitats professionals, només està a l'abast del club local, per al que pareix que no hi ha problemes derivats de no sé quines disfuncions. La resta de l'obra mostra el color de l'òxid. Huit anys després d'aquella impecable inauguració, d'aquella obra referencial per a tot el món, hui oxidada, volem seguir somniant.

Compartir el artículo

stats