Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Anàlisi

L´afició reviscola a Riba-roja

El club de pilota del municipi, amb vora 80 integrants, enforteix la seua presència en les competicions oficials i consolida la seua escola gràcies a una regeneració en la directiva

L´afició reviscola a Riba-roja

Les coses estan canviant a Riba-roja de Túria. «Fa uns anys, els dissabtes quedàvem a sopar els amics i tot era preguntar per l´equip de futbol, el de bàsquet... Ningú s´interessava mai pel de pilota. Ara, molts estan jugant o són de la directiva del club i la pilota s´ha convertit en un monotema!», explica Santi Navarro (30 anys), directiu del club del municipi del Camp de Túria i un dels responsables de que l´afició al trinquet haja reviscolat amb força.

I és que a Riba-roja sempre hi ha hagut tradició de pilota, sobre tot de galotxa, però això mai s´ha traduït en un equip poderós en les competicions oficials. De fet, els orígens de l´actual club es remunten a 1989, malgrat que no és fins 2009 que va agafar més impuls.

«Primer es jugava només a galotxa al carrer, després es va passar a la canxa de l´Eliana. El club era només un grup d´unes 15 persones», apunta Navarro, membre d´una jove generació de jugadors del poble que va conèixer la pilota de la mà d´Álvaro de Faura. «Quan érem menuts, Álvaro va vindre a fer-nos classe. Ell estava en el cim de la seua carrera i érem sis o set xavals que ens vam engantxar a la pilota gràcies a eixes classes», diu Navarro, qui, uns anys més tard, en 2009, i amb estudis en Magisteri, va entrar al club per rejuvenir la societat, fer-se càrrec del dia a dia dels equips i de les xarxes socials, entre moltes altres coses.

A dia de hui, uns 55 adults i els 25 xiquets de l´escola formen la famílila del club de Riba-roja. «Tots els majors paguen 50 euros de quota anual que van per a la fitxa, samarretes, sopars... Això sí, tots estan mentalitzats de que tota la inversió és per a la promoció i l´escola», afirma Navarro, que el primer que va fer va ser fomentar una estreta relació entre la pilota, el club i els professors d´Educació Física dels centres escolars del poble.

El president de l´ens és Manuel Campos, sempre vinculat al club de pilota i el membre de més edat. Va agafar el relleu d´Enrique Vidal, qui va faltar l´any passat. El vicepresident és altra personalitat de la pilota a Rib-roja, José Vicente Tarazona.

Gràcies a tota la faena feta els últims anys, a l´escola es toquen i es competeixen a totes les modalitats de joc, mentre que els majors, que sempre han preferit la galotxa i l´escala i corda, participen en trofeus com El Corte Inglés i Edicom.

«En estiu la gent del poble canvia el xip i es passa el dia al trinquet, que per les seues condicions és molt apropiat per a eixos dies. Es fa un campionat de festes i també una setmana esportiva en la que tot el món juga a pilota», afegeix Navarro, que destaca la capacitat d´atracció de la vaqueta en els mesos de més calor. «En els últims anys, fins i tot els ´Fadrins´ (els festers) han recuperat el trofeu de pilota que es feia fa molts anys», assenyala el jove directiu del club.

Navarro és optimista respecte al món aficionat, encara que detecta un cert buit en l´estructura dels campionats. «Deuriem intentar agermanar les competicions i, inclús, lligar-les als professionals. El futbol sí que ha sabut empastar un sistema de competició enllaçat de manera jeràrquica», conclou.

Compartir el artículo

stats