Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Muro fa la mudança

El club del municipi, amb una escola amb 37 xiquets, estrena nou trinquet

Muro fa la mudança

Muro estrena muralles. El club de pilota del municipi, a la comarca de l´Alcoià, va estrenar el passat dissabte el nou trinquet de la localitat a les instal·lacions del poliesportiu. Un pas endavant per a l´afició a la pilota valenciana a un dels pobles amb més tradició de la zona, que fins ara havia d´acudir a un polígon de difícil accés per a gaudir de l´esport de la vaqueta.

«A Muro s´ha jugat des de sempre», assenyala Juan Gázquez (48 anys), arrelat al poble encara que natural de Paiporta, on va nàixer la seua afició per la pilota. «Fins la dècada dels 80 es jugava als carrers. El de Sant Roc era el més emblemàtic. Per aquells anys, un grup cultural del poble va recupera el rapsall, la modalitat estrela de Muro fins als anys 60. Alguns homes jugaven a llargues i banca, però la modalitat històrica es el reaspall o raspallot, com es diu ací», explica Gàzquez. «En eixos anys es va fer un trinquet entre dos fàbriques, a un carrer mort, i es rellança l´activitat de la pilota. Hi anava tanta gent al trinquet que el club de futbol demanava canviar els horaris de les partides per a que no es quedara buit el camp», diu el ara president. «Sento Quaranta, Saoret Punxó, Agustí de l´Orxa, Miguel Casaca eran els jugadors més coneguts. L´únic proffessional ha estat Lluís Cascant, que va ser el que va coordinar una primera escola de pilota a Muro», afegeix Gázquez, que també nomena a Salvador Lloret Sellés, el primer president del club, com el gran impulsor de la pilota.

Ara bé, fa sis anys el club no tenia activitat i l´escla municipal tenia deu xiquets. Ara, després d´anys d´esforç en són 37 participant en les diferents categories de la Federació, mentre l´equip sènior juga a raspall i a frontó amb la Federació.

«Volem que hi haja difusió de la pilota i aglutinar a la gent de pobles com l´Orxa, Beniarrés, Benimarfull... No és pot recuperar l´afició dels anys 60 però estem creixent. Ara al club som 50 persones involucrades i anem en progressió», apunta Gázquez, que el dissabte va estrenar el nou trinquet municipal amb una partida de raspall femení i una de professionals. Una feliç mudança per a un club que ha derribat el mur.

Compartir el artículo

stats