23 de abril de 2015
23.04.2015
ULTIMA HORA
Juana Rivas se entrega a la justicia en Granada tras casi un mes desaparecida

Història d'aquesta pàgina

22.04.2015 | 23:38

Camarada de lectura d'aquesta pàgina Panorama, i de qualsevol altra pàgina del món, amb ocasió del Dia Internacional del Llibre: en qualsevol de les columnes del meu nou llibre La ciutat dels dies, editat per Denes (o siga, Paco Ferrer, el fill de Ferrer Pastor), amb una nota de Joan Garí i curioses il·lustracions íntimes, trobaràs homenatge complit a l'experiència que compartim des del gener del 1998.

L'experiència històrica de la pàgina ha acollit, en el marc d'un panorama mundial apassionant i tràgic alhora, un vitalisme valencià de notícies i fotografies joves i incansables. I un indiscutible rècord històric personificat per l'autor de l'encreuat veí d'aquesta columna. En tot cas, la columna mateixa que estàs llegint ve a ser hereva d'unes anteriors 5.700 dalt o baix, i cal esperar que predecessora de milers de nous dies d'aquesta palpitant ciutat de paper.

Indiscutiblement, les fugaces veus plurals que hi treballen la llengua i la vida, com es fa en els llibres, mereixen la teua atenció a les seues obres vells o noves. Mai no podràs dir que no t'ho he recordat sobre la poesia de Josep Piera, de Toni Mestre o de Manel Rodríguez Castelló, la ciència narrativa de Martí Domínguez, les cròniques de Carme Miquel, les inquietuds científiques o pedagògiques de Vicent Àlvarez, Josep L. Doménech, Salvador Vendrell, J. L. Giménez, o Vicent J. Escartí...

Tals escriptors i escriptores, i segur que algú altre omés per la involuntària falta de memòria i d'arxiu –perdona la improvisació: no estic segur, per exemple, si el jove poeta Josep Porcar, que presenta ara Preguntes-, componen una de les columnes contemporànies que sostenen un dels arcs essencials de la literatura, el del periodisme: estaràs d'acord amb mi que no és fàcil de saber si un sòlid arc de pedra o un «arc de sant Martí», rere la pluja històrica que cau damunt la llengua i la literatura dels valencians.

En tot cas, ací compartim la difícil acollida d'una oportunitat inusitada –històrica, incomparable- per a les expressions instantànies de la llengua i el món. Acompanyant facebooks, twitters, el whatsapps, i tot allò que haja de venir, del que vindrà, el 23 d'abril i els altres dies, la història d'aquesta pàgina mira, des del seu melic, des del teu melic, el panorama obert del món.

I ho fa parlant de l'esplendor quantitativa i qualitativa de llibres de poemes, novel·les i teatre, infantils i juvenils (¿hi ha cap llibre que no vulga ser infantil i juvenil?), estudis i treballs il·lustrats, que ara o quan pugues has de buscar i triar per les Fires del Llibre, o les llibreries, o les biblioteques, o allà on vulgues i pugues. No tornes mai a aquesta pàgina sense anar llegint-ne d'altres. No pots comptar-te, si ets protagonista de la història d'aquesta pàgina, dins el nombre ingent d'ases que no volen o no poden llegir, o siga, comprendre i viure plenament els dies del món.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

La Ribera

Lugar en el que colisionó el vehículo del detenido.
Detenido tras darse a la fuga ebrio, sin carné ni seguro y con la ITV caducada

Detenido tras darse a la fuga ebrio, sin carné ni seguro y con la ITV caducada

El joven arrestado en Alginet, de 22 años, chocó contra un bar tras casi arrollar a varios...

El humedal de Cullera sigue en regresión

El humedal de Cullera sigue en regresión

La Bassa de Sant Llorenç, afectada por dos incendios en apenas 24 horas, experimenta un nuevo...

FGV mejorará un paso a nivel de Alberic con un acceso peatonal

FGV mejorará un paso a nivel de Alberic con un acceso peatonal

El Consell actuará en la avenida de las Corts para dotar el cruce con las vías de más seguridad y...

Sofocan un conato de incendio en la subida del castillo

El incendio en la Bassa de Sant Llorenç no es el único que el domingo se...

El alcohol y la cocaína generan casi el 70 % de las consultas por adicciones

El alcohol y la cocaína generan casi el 70 % de las consultas por adicciones

La UCA del Departamento de Salud atiende a 419 nuevos pacientes el último año Aumentan los casos...

«Es preocupante el aumento del consumo»

El coordinador del área de Salud Mental del Departamento de la Ribera, el doctor...

Enlaces recomendados: Premios Cine