23 de abril de 2015
23.04.2015

Història d'aquesta pàgina

22.04.2015 | 23:38

Camarada de lectura d'aquesta pàgina Panorama, i de qualsevol altra pàgina del món, amb ocasió del Dia Internacional del Llibre: en qualsevol de les columnes del meu nou llibre La ciutat dels dies, editat per Denes (o siga, Paco Ferrer, el fill de Ferrer Pastor), amb una nota de Joan Garí i curioses il·lustracions íntimes, trobaràs homenatge complit a l'experiència que compartim des del gener del 1998.

L'experiència històrica de la pàgina ha acollit, en el marc d'un panorama mundial apassionant i tràgic alhora, un vitalisme valencià de notícies i fotografies joves i incansables. I un indiscutible rècord històric personificat per l'autor de l'encreuat veí d'aquesta columna. En tot cas, la columna mateixa que estàs llegint ve a ser hereva d'unes anteriors 5.700 dalt o baix, i cal esperar que predecessora de milers de nous dies d'aquesta palpitant ciutat de paper.

Indiscutiblement, les fugaces veus plurals que hi treballen la llengua i la vida, com es fa en els llibres, mereixen la teua atenció a les seues obres vells o noves. Mai no podràs dir que no t'ho he recordat sobre la poesia de Josep Piera, de Toni Mestre o de Manel Rodríguez Castelló, la ciència narrativa de Martí Domínguez, les cròniques de Carme Miquel, les inquietuds científiques o pedagògiques de Vicent Àlvarez, Josep L. Doménech, Salvador Vendrell, J. L. Giménez, o Vicent J. Escartí...

Tals escriptors i escriptores, i segur que algú altre omés per la involuntària falta de memòria i d'arxiu –perdona la improvisació: no estic segur, per exemple, si el jove poeta Josep Porcar, que presenta ara Preguntes-, componen una de les columnes contemporànies que sostenen un dels arcs essencials de la literatura, el del periodisme: estaràs d'acord amb mi que no és fàcil de saber si un sòlid arc de pedra o un «arc de sant Martí», rere la pluja històrica que cau damunt la llengua i la literatura dels valencians.

En tot cas, ací compartim la difícil acollida d'una oportunitat inusitada –històrica, incomparable- per a les expressions instantànies de la llengua i el món. Acompanyant facebooks, twitters, el whatsapps, i tot allò que haja de venir, del que vindrà, el 23 d'abril i els altres dies, la història d'aquesta pàgina mira, des del seu melic, des del teu melic, el panorama obert del món.

I ho fa parlant de l'esplendor quantitativa i qualitativa de llibres de poemes, novel·les i teatre, infantils i juvenils (¿hi ha cap llibre que no vulga ser infantil i juvenil?), estudis i treballs il·lustrats, que ara o quan pugues has de buscar i triar per les Fires del Llibre, o les llibreries, o les biblioteques, o allà on vulgues i pugues. No tornes mai a aquesta pàgina sense anar llegint-ne d'altres. No pots comptar-te, si ets protagonista de la història d'aquesta pàgina, dins el nombre ingent d'ases que no volen o no poden llegir, o siga, comprendre i viure plenament els dies del món.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine