Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La implicació de les associacions enfortix la festa

El teixit alcudià participa en tot un seguit d'actes imprescindibles en la setmana gran

La implicació de les associacions enfortix la festa

Al temps que s'acaba l'estiu, durant la primera setmana de setembre, l'Alcúdia celebra les seues festes patronals a la Mare de Déu de l'Oreto. Unes festes que barregen una rica programació lúdica i esportiva, amb elements folklòrics, religiosos i rituals que situen l'Alcúdia al capdavant dels pobles que estimen i mantenen vives les tradicions.

Des de fa unes dècades, la setmana s'enceta amb el pregó de festes, pronunciat sempre per fills de l'Alcúdia. Enguany, el pregó correrà a càrrec d'Artur Fontana Puig, llicenciat en Dret, Lletrat del Consell Jurídic Consultiu i professor associat de Dret Administratiu a la Universitat, el dimecres 2 de setembre amb participació d'En Clau de Jazz Quintet i els cantaors Jonathan i Christian Penalba, que acompanyaran amb una curiosa fusió de jazz i cant d'estil valencià la veu del pregoner.

En acabar, les nits de festa a la plaça de Tirant lo Blanc quedaran inaugurades amb l'actuació del grup UrbàliaRurana, que ompliran de música folk i de ball popular la primera vetlada de festes.

Totes les nits, a la mateixa plaça i al voltant de la mitjanit, hi haurà revetles temàtiques i discomòbils fins a la matinada, en què es donaran premis a les colles més ben abillades i als cadafals més ben ornamentats per a l'ocasió. De totes elles, la més destacada és la revetla de disfresses, la nit del 7 al 8 de setembre, i que convoca una massiva afluència de joves i grans, que festegen disfressats l'arribada del dia gran.

Entre els dies 3 i el 6 de setembre, comptarem amb una gran varietat d'actes i espectacles, organitzats en gran part, per les associacions del poble, i destinats a complaure tots els gustos i totes les edats. Des de fa més d'una dècada, l'Alcúdia compta amb un teixit associatiu molt ferm que permet una programació estable de festes, tant en anys en què hi ha hagut colla de festers com quan no -com és el cas d'enguany-.

Les associacions del poble s'impliquen així i participen en tot un seguit d'actes que resulten hui imprescindibles en la setmana grossa de l'Alcúdia. D'aquesta manera, no falta la tradicional sardinà que preparen les Mestresses de Casa Tyrius, la merengà per part dels Juniors MD i la Falla Tirant lo Blanc, els campionats de truc i petanca, o l'esmorzar de coques de cansalà de l'Associació de Veïns;l a pernocà que organitza la Gent Major el dia de la Mare de Déu o el taller i la Cercavila del Fanalet de la Colla La Rosca i els Dimonis Enroscats, les cassoles d'arròs al forn de Dones progressistes, la mascletà i la picadeta patrocinada per la Canso i la Caixa Rural o l'homenatge a la gent major.

Cuina, ral·li i Nit de Rock

Entre els actes més destacats de les festes d'enguany l'exposició de fotografia Mediterrànea, de Manu Alarcón, que s'inaugurarà el dia 1 de setembre. El I Concurs de cuina Junior Chef l'Alcúdia, presentat pel showman Eugeni Alemany i com cada dos anys, el Grup de Dansa organitzarà la seua Mostra Internacional de Dansa al Parc de la Nòria i el campionat de Pilota Valenciana Trofeu Josep Lluís Bausset.

El tradicional Ral·li humorístic, organitzat per La Xerinola, el V Aplec de Paelles Nocturnes, la Carrera solidària contra el Càncer, la Cavalcada del Pito, i la III Exhibició de motos clàssiques de competició en moviment. La nit del 5 de setembre, el parc de la Generalitat, recuperarà la ja clàssica nit de rock de l'Alcúdia, amb un cartell format enguany únicament per grups locals, com ara El Trago, Crisis Club, KillingIdols, Montortal, TheGlassOnions, Bastardos, BettyFishandTheSharks i Shab Guru, cadascun d'ells amb estils diferents que barregen el rock, el pop, el folk i la música alternativa.

El diumenge 6 de setembre, l'aventura estarà servida amb la Cursa de l'Abisme Rosk'nRace, una divertida cursa d'obstacles, aigua i fang al llarg del paratge natural del riu Magre. I per als més joves i durant tot el dia, a l'Àgora se celebrarà el I Torneig d'Airsoft, on podran jugar en equips per derrotar el contrari.

Actes més tradicionals i rituals

Per la nit, hi haurà cinema i sopar popular al carrerpeatonal, organitzat per l'associació de comerços locals L'Alcúdia Qualitat. I finalment, els dies 7 i 8 de setembre es dedicaran especialment als actes més tradicionals i rituals que acompanyen de costum la festivitat a la Mare de Déu de l'Oreto. Com la resta de marededéus trobades de la Ribera -com la Salut d'Algemesí, la de Sales de Sueca, o la del Castell de Corbera-, la Mare de Déu de l'Oreto celebra la seua llegendària aparició el dia 8 de setembre, data en què el cristianisme solemnitza la nativitat mariana.

Compartir el artículo

stats